V Prahe zasadá Parlamentné zhromaždenie NATO

TA3
10.11.2012 10:27

Česká metropola hostí od včera viac ako 300 delegátov v rámci výročného zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Severoatlantickej aliancie. Hlavnou témou pražských rokovaní sú aktuálne bezpečnostné výzvy a problémy vo svete.

V Prahe zasadá Parlamentné zhromaždenie NATO
SITA

V českej metropole sa začína oficiálny program zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Severoatlantickej aliancie (NATO). Hlavnou témou pražských rokovaní bude riešenie občianskej vojny v Sýrii, ale aj politická situácia na Ukrajine po parlamentných voľbách alebo prípadné prijatie ďalších kandidátskych krajín. Do Prahy vyslali svojich zástupcov všetky členské štáty NATO, ale aj tie, ktoré by tam len chceli vstúpiť vrátane Bosny a Hercegoviny, Macedónska, Čiernej hory a Gruzínska.

Situácia v Sýrii je podľa NATO "vážna" a treba ju riešiť. "Agresia voči civilnému obyvateľstvu je neprijateľná. Chceme vytvoriť bezpečnejšiu klímu v tejto oblasti a kongres by nám v tom mal pomôcť," vyhlásil predseda Parlamentného zhromaždenia NATO Karl Lamers. Aliancia je podľa neho znepokojená aj súčasným vývojom na Ukrajine. "S volebnou situáciou sme neboli spokojní," uviedol. Delegáti budú rokovať aj o ekonomických témach vrátane financovania aliančných štruktúr. "Pokračujúca ekonomická kríza je skutočnou výzvou a my si nemôžeme dovoliť znižovať rozpočty takým spôsobom, aby to ohrozilo našu bezpečnosť," myslí si Lamers.

Zástupcovia NATO sa schádzajú v Prahe po desiatich rokoch. Parlamentné zhromaždenie zasadalo v Českej republike naposledy na jeseň 2002, keď aliancia súhlasila so vstupom Bulharska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Rumunsko, Slovenska a Slovinska. Aktuálne zasadnutie potrvá do 12. novembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok