Fanúšikovia NHL presedlávajú na NFL

TASR
10.11.2012 09:38

Kanadskí fanúšikovia označili za hlavného vinníka výluky v zámorskej NHL majiteľov klubov. Počas prestávky v hokejovej profilige presedlali na NFL. Fanúšikov hnevá možnosť, že by pre spor medzi majiteľmi klubov a hráčmi mohli prísť o druhú sezónu počas ôsmich rokov.

Fanúšikovia NHL presedlávajú na NFL
SITA

Kanadskí fanúšikovia označili za hlavného vinníka výluky v zámorskej NHL majiteľov klubov. Počas prestávky v hokejovej profilige presedlali na NFL.

Fanúšikov hnevá možnosť, že by pre spor medzi majiteľmi klubov a hráčmi mohli prísť o druhú sezónu počas ôsmich rokov. Podľa prieskumu agentúry Angus Reid väčšina Kanaďanov označila za hlavného vinníka výluky v NHL vlastníkov klubov a 31 percent hokejových fanúšikov počas prestávky v súťaži začalo sledovať NFL.
Fanúšikovia severoamerických súťaží si už pomaly zvykajú na neustále rokovania v súťažiach. Po sporoch o kolektívnych dohodách v NFL a NBA v posledných 15 mesiacoch prišla na rad aj NHL s 3,3-miliardovým peňažným koláčom.

Peter Swinburn, výkonný riaditeľ spoločnosti Molson Coors, ktorá s NHL podpísala sedemročnú zmluvu za 375 miliónov dolárov, potvrdil, že pivný gigant bude žiadať kompenzáciu za prepad predaja svojich výrobkov v Kanade. V prvom mesiaci záverečného štvrťroka v Kanade klesol predaj o 5,1 percenta. "NHL je pre nás hlavným artiklom. V Kanade hokej vytvára množstvo príležitostí na pitie piva, či je to v baroch, v bytoch alebo na štadiónoch," povedal viceprezident spoločnosti Dave Dunnewald. "Samozrejme, že sa snažíme hokejový program nahradiť, ale automaticky sme prišli o predaj na štadiónoch."

Väčšina sponzorských zmlúv obsahuje podmienky chrániace sponzorov pred pohromami, akou je aj prípad výluky. Spoločnosť však väčšinou získa viac priestoru na reklamu a nie priamu finančnú kompenzáciu. Hrozba Swinburna je však varovaním pred spormi v rokovaniach o novej kolektívnej dohode. "Neodkážem si predstaviť, ako by na súde chceli dokázať nárok na stratu z poklesu predaja," mieni bývalý viceprezident marketingu NBA Bill Sutton. "Tu však ide jednoznačne o odkaz pre zainteresované strany v štýle: 'Počujte, chlapci, presuniem svoje financie inam a ak sa čo najskôr nevrátite na ľad, tento rok už peniaze neuvidíte'."

V prípade NHL sa sponzori neboja vyjadriť svoje názory. Pred rokom komisár NHL Gary Bettman čelil hrozbe sponzorskej revolúcie po tvrdom zákroku Zdena Cháru z Bostonu Bruins na Maxa Paciorettyho z Montrealu Canadiens. Spoločnosť Air Canada po ňom pohrozila ukončením sponzorskej zmluvy. "Sponzori majú určite vplyv," skonštatoval Neal Pilson, bývalý prezident CBS Sports.

Absenciu NHL na televíznych obrazovkách riešia v Kanade prenosmi z nižších a juniorských súťaží, či turnajov z rôznych častí sveta a aj juniorskými MS. "Nie je to pre nás ideálna situácia," mieni výkonný riaditeľ športovej časti CBC Jeffrey Orridge. "Za živé prenosy z hokeja neexistuje náhrada. Zadávatelia reklamy kupujú reklamný priestor najmä podľa počtu divákov."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok