Čínska hypersonická strela obletela Zem, skúška zbrane bola utajená

TA3 TASR
17.10.2021 10:55

Čína otestovala hypersonickú strelu schopnú niesť jadrovú hlavicu, ktorá obletela Zem. Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na viaceré nemenované zdroje oboznámené s týmto testom.

Čínska hypersonická strela obletela Zem, skúška zbrane bola utajená
TASR/AP (ilustračné foto)

Skúšobné odpálenie novej nadzvukovej zbrane sa podľa Financial Times uskutočnilo už v auguste. Strela počas neho obletela Zem na nízkej orbite a potom začala zostupovať k stanovenému cieľu, ktorý napokon minula o približne tridsať kilometrov.

Takzvaný hypersonický raketový klzák vyniesla do vesmíru čínska nosná raketa Čchang-čeng, ktorú Peking bežne využíva pre iné súčasti svojho kozmického programu. Štarty týchto rakiet sú spravidla oficiálne oznamované, augustová skúška však bola utajená, píše Financial Times.

Napriek tomu, že raketový klzák minul svoj cieľ, jeho otestovanie podľa Financial Times poukazuje na "ohromujúci úspech", ktorý Čína dosahuje vo vývoji hypersonických zbraní. Americké tajné služby čínsky test údajne prekvapil.

Hovorca Pentagónu sa k správe Financial Times odmietol vyjadriť, avšak zopakoval, že Washington má dlhodobé obavy z rozvíjajúcich sa vojenských kapacít Pekingu. Okrem Číny pracujú na vývoji vojenských nadzvukových technológií aj Spojené štáty, Rusko a ďalších minimálne päť krajín sveta, píše agentúra AFP.

Hypersonické strely môžu letieť až päťkrát rýchlejšie než zvuk. V porovnaní s balistickými raketami letia v relatívne nízkej výške, teda môžu potenciálne rýchlejšie zasiahnuť cieľ. Okrem vysokej rýchlosti, pohybu v atmosfére je ich výhodou aj schopnosť manévrovania, čo sťažuje ich odhalenie a zachytenie existujúcimi systémami protiraketovej obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok