Iránsky súd zamietol odvolanie väznenej humanitárnej pracovníčky

TA3 TASR
16.10.2021 18:36

Iránsky súd v sobotu zamietol odvolanie Nazanin Zaghariovej-Ratcliffovej, humanitárnej pracovníčky s iránskym aj britským občianstvom, odsúdenej v apríli na ďalší rok väzenia po tom, ako v Iráne strávila vo väzení viac ako päť rokov za údajnú špionáž.

Iránsky súd zamietol odvolanie väznenej humanitárnej pracovníčky
TASR/AP (ilu)

V sobotu to podľa agentúry AP oznámili prívrženci Zaghariovej-Ratcliffovej. Zaghariová-Ratcliffová si už v Iráne odpykala päťročný trest odňatia slobody. Druhý trest väzenia nad ňou súd vyniesol v apríli tohto roku v kauze obvinenia zo šírenia "propagandy proti systému", ktorého sa dopustila účasťou na proteste pred iránskym veľvyslanectvom v Londýne v roku 2009. Súčasťou tohto druhého verdiktu je aj súdne rozhodnutie, že Zaghariová-Ratcliffová má 12 mesiacov po odpykaní si ročného trestu odňatia slobody zákaz opustiť územie Iránu.

Sudca odvolacieho súdu vyhlásil rozsudok bez súdneho pojednávania, uviedol právnik odsúdenej s tým, že zatiaľ nie je známy dátum jej predvolania na výkon trestu. Irán - v súlade s obvyklou praxou - nevydal žiadne oficiálne vyhlásenie k prípadu. Labouristický poslanec Tulip Siddiq, ktorý v britskom parlamente zastupuje volebný obvod, v ktorom žijú manžel a dcéra Zaghariovej-Ratcliffovej, vo svojom tvíte upozornil, že "teraz môže byť kedykoľvek vrátená do väzenia".

Poslanec súčasne - aj pomocou hashtagu #Free Nazanin, vyzval predsedu britskej vlády Borisa Johnsona, aby "konal" a dosiahol prepustenie britskej občianky. Zaghariovú-Ratcliffovú v apríli roku 2016 zadržali na teheránskom letisku, keď sa po návšteve rodiny vracala domov do Británie. Neskôr ju v Iráne odsúdili na päťročné väzenie za údajný pokus o zvrhnutie tamojšej vlády.

Žena s iránsko-britským občianstvom do svojho zadržania pôsobila v Londýne ako projektová koordinátorka charitatívnej nadácie Thomson Reuters Foundation. Zaghariová-Ratcliffová i spomínaná nadácia všetky obvinenia voči nej odmietali. V marci minulého roku bola Zaghariová-Ratcliffová prepustená z väzenia v reakcii na obavy z rozšírenia vírusovej choroby COVID-19 v iránskych väzniciach.

Krátko na to sa objavili správy, že ju čaká konanie pred teheránskym revolučným súdom, a to v novej kauze: propaganda proti systému. Vtedajší britský minister zahraničných vecí Dominic Raab odsúdil následný druhý rozsudok s tým, že zaobchádzanie Iránu so Zaghariovou-Ratcliffovou hraničí s mučením, a zdôraznil, že jej zadržiavanie je nezákonné.

Zaghariová-Ratcliffová v čase odvolacieho konania žila u svojich rodičov v Teheráne, pričom mala zákaz opustiť Irán. Jej manžel a ich sedemročná dcéra Gabriella sa v septembri v Londýne zúčastnili na proteste, ktorý organizovala Amnesty International v blízkosti budov britského parlamentu, aby si pripomenuli dvetisíci deň jej zadržiavania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok