Sonda Lucy odštartovala k Jupiteru. Jej misia bude trvať 12 rokov

TA3 TASR
16.10.2021 13:33

Americká sonda Lucy odštartovala v sobotu na misiu zameranú na výskum Jupiterových Trójanov – planétok obiehajúcich po rovnakej obežnej dráhe ako najväčšia planéta slnečnej sústavy.

Sonda Lucy odštartovala k Jupiteru. Jej misia bude trvať 12 rokov
TASR/AP

Sonda amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír odštartovala z floridského Mysu Canaveral na rakete Atlas V. V rámci svojej misie, ktorá potrvá 12 rokov, vykoná táto 14 metrov dlhá kozmická loď s pomocou palubných prístrojov diaľkový prieskum hornín na povrchu Trójanov, ako aj výskum celkových fyzikálnych parametrov dovedna siedmich týchto asteroidov.

Asteroidy a planétky nazvané Trójania sú pravdepodobne pozostatkom materiálu, z ktorého sa zhruba pred 4,5 miliardami rokov formovali všetky telesá slnečnej sústavy.

Sonda bola pomenovaná Lucy podľa mimoriadne dobre zachovanej skamenelej kostry predka moderných ľudí, objavenej v roku 1974 v Etiópii. Pomocou nej dokázali vedci oveľa lepšie pochopiť evolučný vývin človeka. A rovnako ako kostra s týmto menom, aj jej vesmírna menovkyňa, sonda Lucy, by mala priniesť revolúciu v ľudských vedomostiach. V tomto prípade o vedomostiach týkajúcich sa vzniku slnečnej sústavy, približuje vedecký spravodajský web kosmonautix.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok