Výbuch v Kandaháre má najmenej 47 obetí

TA3 TASR
15.10.2021 21:54

Najmenej 47 obetí a viac ako 70 zranených si vyžiadal výbuch v mešite na juhu Afganistanu. Mešita v meste Kandahár patrí šítom. Sunitskí radikáli ich považujú za kacírov a často na nich útočia.

K zodpovednosti za krviprelievanie v mešite Fátimíja v provincii Kandahár sa doposiaľ nikto neprihlásil. Atentát sa odohral týždeň po samovražednom bombovom útoku na šiitskú mešitu v severoafganskom Kundúze, ktorý si vyžiadal 46 mŕtvych. K tomuto útoku sa prihlásila afganská odnož džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), známa ako Islamský štát – Chórasán (IS-K).

Očití svedkovia piatkového útoku v Kandaháre uviedli, že došlo k štyrom explóziám, pričom dve boli vnútri mešity a dve vonku. Na piatkových modlitbách sa spravidla zúčastňujú stovky ľudí, pripomína AFP. Mešita Fátimíja je najväčšou mešitou menšinových šiitov v Kandaháre.

Militantné hnutie Taliban po prevzatí vlády v Afganistane prisľúbilo, že zaistí ochranu šiitskej menšiny, ktorá počas predošlej vlády hnutia v 90. rokoch 20. storočia čelila prenasledovaniu. Šiitskí moslimovia sú často terčom najväčších útokov sunnitských extrémistov, ku ktorým patria aj džihádisti z IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok