Nová nemecká vláda bude dôležitým posolstvom pre zvyšok EÚ, tvrdí Merkelová

TA3 TASR
15.10.2021 21:25

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v piatok uviedla, že nová proeurópska vláda, ktorá sa formuje v Nemecku, bude dôležitým posolstvom pre zvyšok Európskej únie.

Angela Merkelová 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Po tom, čo tri politické strany oznámili predbežnú dohodu o vytvorení novej vládnej koalície, odchádzajúca nemecká kancelárka uviedla, že nová vláda "bude proeurópska (a) vie, čo pre nás Európa znamená v zmysle mieru a slobody""Toto je dôležité posolstvo pre ostatné členské štáty Európskej únie," dodala po tom, čo sa stretla s belgickým premiérom Alexandrom de Croom.

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), Zelení a liberálna Slobodná demokratická strana (FDP) v piatok vyhlásili, že dosiahli predbežnú dohodu o vytvorení budúcej koaličnej vlády, pripomína AFP.

Voľby do nemeckého Spolkového snemu sa konali v nedeľu 26. septembra. Víťazná SPD získala 25,7 percenta hlasov a za blok CDU/CSU hlasovalo 24,1 percenta voličov. Tretí skončili Zelení, pre ktorých je zisk 14,8 percenta hlasov najlepším výsledkom v ich dejinách, aj keď zaostali za predvolebnými očakávaniami. Polepšili si aj liberáli z FDP, ktorí dostali 11,5 percenta hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok