Antisemitizmus v EÚ nemá miesto, vyhlásila únia po spornom vyjadrení slovinského premiéra

TA3 TASR
15.10.2021 20:36

Európska únia v piatok opätovne zdôraznila, že antisemitizmus "nemá miesto" v bloku 27 štátov. Vyhlásenie prišlo po tom, čo slovinský premiér Janez Janša na sociálnej sieti napísal príspevok, ktorý niekoľko európskych poslancov označilo za antisemitský.

Európska únia vlajka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Janša, ktorého krajina v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, obvinil viacero členov Európskeho parlamentu, že sú "bábkami" finančníka Georgea Sorosa. Soros, Američan s maďarskými koreňmi, je židovského pôvodu a niekoľko desaťročí je terčom antisemitských útokov a konšpiračných teórií, konštatuje agentúra AP.

Vyjadrenie nahnevalo mnohých

Slovinský premiér svoj komentár zverejnil na sociálnej sieti Twitter počas návštevy delegácie Európskeho parlamentu v Slovinsku, ktorá sa zaoberala slobodou tlače a právnym poriadkom v krajine. 

"Sociálne médiá by mali byť priestorom pre konštruktívnu debatu plnú rešpektu," uviedol hovorca Európskej komisie pre právny štát Christian Wigand. "Nemali by byť miestom pre osobné útoky, útoky proti jednotlivcom – či už súkromným alebo verejným osobnostiam –, tak ako to bolo v tvíte, ktorý ste spomenuli," dodal. Wigand ďalej podotkol, že antisemitizmus "nie je len hrozbou pre židovské komunity, ale aj pre otvorenú a rozmanitú spoločnosť".

Janša sa dostal na Twitteri do sporu aj s holandským premiérom Markom Ruttem, ktorý tvít slovinského premiéra označil za "nevkusný" a odsúdil ho v "najväčšej možnej miere", cituje AP. Rutte dodal, že správu sprostredkoval aj slovinskému veľvyslancovi v Haagu.

Majú byť zaujatí

Janša Ruttemu odpovedal, nech "nestráca čas s veľvyslancami a slobodou tlače v médiách" a namiesto toho chráni svojich "novinárov pred zabíjaním na uliciach". Podľa AP išlo o zjavnú narážku na vraždu holandského investigatívneho reportéra Petra R. de Vriesa v Amsterdame.

Európska únia medzitým opakovane vyjadrila znepokojenie v súvislosti so slobodou tlače v Slovinsku. Janša je dlhší čas pod drobnohľadom pre priškrtenie financovania jedinej tlačovej agentúry v krajine, píše AP. Riaditeľ agentúry STA Bojan Veselinovič nedávno odstúpil z funkcie v súvislosti s novou zmluvou o verejnej službe, ktorá by určovala, akým spôsobom bude agentúra financovaná. Vládu obvinil z pokusu "podriadiť si agentúru" pozastavením financovania.

Janša, nacionalistický politik s úzkymi väzbami na maďarského premiéra Viktora Orbána, nástojí na tom, že mnoho slovinských médií je voči nemu zaujatých, pripomína AP. V júli tohto roka však uviedol, že otázka financovania sa vyrieši na jeseň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok