Hygienici evidujú v okresoch Svidník a Stropkov nárast prípadov ochorenia Covid-19

TA3 TASR
15.10.2021 15:40

Regionálny úrad verejného zdravotníctva eviduje aktuálne v okrese Svidník 400 a v okrese Stropkov 170 aktívnych prípadov ochorenia Covid-19. Uviedla regionálna hygienička Helena Hrebeňaková, obidva okresy si pohoršili, okres Svidník bude od pondelka patriť medzi čierne a okres Stropkov medzi bordové.

zdravotníctvo nemocnica
TASR/Michal Svitok

"Hlavnú príčinu zhoršenia situácie vidíme v nízkej zaočkovanosti. K nárastu počtu pozitívnych prípadoch prispieva aj vznik ohnísk v školách, no rovnako aj zhoršené počasie. Ľudia sa viac stretávajú v uzavretých priestoroch a, bohužiaľ, bez prekrytia horných dýchacích ciest. Šírenie Covid-19 sme evidovali najmä v školských kolektívoch, odkiaľ sa ochorenie prenieslo do rodín a pracovísk," povedala Hrebeňaková.

Čierna farba, v ktorej sa bude okres Svidník nachádzať, zavádza podľa nej najprísnejšie opatrenia. "Svadby, oslavy, fitnes a wellness sú zakázané. V reštauráciách je povolený okienkový predaj, hromadné podujatia iba maximálne pre 100 zaočkovaných. Opatrenia sa sprísňujú aj v obchodoch a službách. Je veľmi dôležité ich dodržiavať. Dôrazne odporúčame očkovanie proti Covid-19," doplnila Hrebeňaková.

Pre zvyšujúci sa počet ľudí s ochorením Covid-19 mesto Svidník zaviedlo v mestskom úrade ranný filter. Rovnako finančne podporuje testovanie zamestnancov v sociálnej oblasti či v technických službách. Uviedla to hovorkyňa mesta Kristína Tchirová.

"Snažíme sa poučiť z tých predošlých a maximálne sa pripraviť na ďalšie obdobie. Riadime sa odporúčaniami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Svidníku, radíme sa pri každom kroku a sme súčinní pri aplikovaní opatrení, ktoré sú navrhované," povedala primátorka Svidníka Marcela Ivančová.

Školy v meste sa podľa Tchirovej tak ako v iných regiónoch riadia školským semaforom. "Mesto pridalo k rannému filtru na školách aj ranný filter na mestskom úrade a finančne podporujeme testovanie zamestnancov v sociálnej oblasti či v technických službách. Technické služby v meste Svidník zrealizujú v najbližších dňoch zber veľkoobjemového odpadu priamo od domov a bytoviek. Tento systém zabezpečí, že sa občania počas jesenného upratovania nebudú zhromažďovať na zbernom dvore, ale vyhodia svoj odpad pohodlne v mieste bydliska," vysvetlila Tchirová a doplnila, že boli tiež zrušené viaceré kultúrne podujatia a všetky boli potenciálne odložené na jar budúceho roka.

Od pondelka budú medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia, zaradené okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa a Svidník. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok