Povie vám aj to, či ste už osolili jedlo. Facebook vyvíja technológiu, ktorá by svet vnímala našimi očami

TA3
17.10.2021 11:00

Facebook pracuje na novej technológii, ktorá by mohla ovplyvniť to, ako vnímame každodennú realitu. Takzvané smart okuliare by mohli byť podobne nápomocné ako smartfóny. Technológia by dokázala svet vnímať našimi očami.

Povie vám aj to, či ste už osolili jedlo. Facebook vyvíja technológiu, ktorá by svet vnímala našimi očami
Reprofoto Facebook AI

Umelá inteligencia ďalšej generácie

Facebook predstavil svoj ambiciózny plán, a to vycvičiť technológiu, aby vnímala svet z nášho pohľadu a bola nám tak nápomocná v každodennom živote. Takéto zariadenia potrebujú výkonný softvér, ktorý dokáže prijímať údaje okolo nás a reagovať na ne. Podľa Facebooku má ísť o takzvané inteligentné okuliare. "Umelá inteligencia ďalšej generácie sa bude musieť poučiť z videí, ktoré ukazujú svet z centra diania," uvádza sa v príspevku na blogu spoločnosti.

Nový projekt s názvom Ego4D zozbiera dáta od 13 univerzít a laboratórií z deviatich krajín sveta. Ide o viac ako 2200 hodín videí z pohľadu prvej osoby. Na projekte sa zúčastňuje viac ako 700 ľudí, ktorí takýmto spôsobom zdieľajú svoj každodenný život.

Údaje budú následne k dispozícii komunite ľudí pre ďalší výskum. Cieľ projektu je však jasný - vytvoriť typ umelej inteligencie, ktorá dokáže prepojiť niekoľko zariadení Facebooku, na ktorých sa aktuálne pracuje.

Virtuálna realita v réžii Facebooku

Existuje dokonca samostatná divízia Facebooku s názvom Reality Labs, ktorá sa zameriava na výskum a rozvoj technológií virtuálnej a rozšírenej reality. Šéfom tejto divízie je Andre "Boz" Bosworth, ktorý na sociálnych sieťach zdieľa svoje fotografie v rôznych prototypoch zariadení od Facebooku.

Spoločnosť už teraz vyrába populárnu súpravu pre virtuálnu realitu Oculus Quest 2 a v nasledujúcich rokoch plánuje prechod z virtuálnej reality na AR - rozšírenú realitu. Facebook vyrába aj sadu inteligentných okuliarov v spolupráci so spoločnosťou Ray Ban. Mal dokonca tím zamestnancov, ktorí zbierali údaje o svete okolo nich pomocou prototypov smart okuliarov.

Asistent v každodennom živote

Facebook chce v projekte Ego4D vyvinúť nového každodenného asistenta, ktorý by nám vedel dať odpovede na otázky ako čo a kedy sa stalo (napríklad kde som nechal kľúče?), čo by som mal urobiť ako ďalší krok (napríklad pri varení zariadenie zistí, že už sme pridali soľ), mohol by nám pomôcť učiť sa hrať na hudobný nástroj či pripomenúť si kto, čo a kedy povedal (čo bolo hlavnou témou počas hodiny v škole). Technológiu chcú naučiť aj niečo zo sociálnej interakcie a reagovať napríklad na žiadosť - pomôž mi lepšie počuť čašníka v hlučnej reštaurácii.

Ako by nová technológia mohla vyzerať v praxi? Simulácie si môžete pozrieť aj vo videu:


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok