Skvelý tip ako sa vydať na plavbu za nílskym dobrodružstvom

CK Satur/PR
15.10.2021 10:31

Egypt je bezpochyby krajina, kde pozdĺž rieky Níl stoja tie najpresvedčivejšie príklady nápaditosti, tvorivosti a úžasnej ľudskej zručnosti i statočnosti z obdobia staroveku. Ich úspech započal cestu pred 5000 rokmi a krôčik po krôčiku dospeli k najdokonalejším dielam svojej doby, ktoré už po tisícročia vzbudzujú nekonečný obdiv. Vydajte sa s nami za poznaním tých najkrajších faraónskych divov, ktoré sú aktuálne dostupné každý týždeň priamym letom z Bratislavy.

Skvelý tip ako sa vydať na plavbu za nílskym dobrodružstvom
Romantický chrám Philae.

V oblasti Horného Egypta sa vám predstavia tie najúžasnejšie stavby, ktoré si môžete užiť počas vášho poznávacieho zájazdu po rieke Níl. Všetky slávne objavy tak budete mať celkom na dosah. Dobrodružstvo začína už odchodom z Hurghady cez púšť do Luxoru, kde kamenné hory sú síce mlčiace, ale plné tvarov a farieb, aké dokáže vyčarovať len príroda. Keď sa pri meste Qena začne okolie meniť, človek zbystrí, pretože sa ocitá pri lesknúcich sa brehoch Nílu. Už tu sú roztrúsené svedectvá veľkého Egypta.

Rieka Níl. CK SATUR

Tá najdôležitejšia križovatka kultúry, umenia a úžasných stavieb v južnom Egypte stojí tisíce rokov práve v dnešnom Luxore, kedysi nazývanom ako Téby alebo Veset. Práve tu, vás ohromí veľký chrámový komplex v Karnaku a chrám v Luxore, ktoré ležia na východnom brehu a spája ich tri kilometre dlhá aleja lemovaná sfingami, ktorých kamenné pohľady už asi zažili všeličo. Neuveriteľne pôsobivý je vysvietený chrám, po ktorého kamenných doskách sa môžete prechádzať aj dnes, pričom mohutné vysoké stĺpy a stovky reliéfov vám prezradia, čo sa tu kedysi odohrávalo.

Amonov chrám v Karnaku. unsplash.com

Jeden z najkrajších chrámov si dala postaviť kráľovná Hatšepstut v západnej časti Luxoru. Úžasné, že dvadsať rokov vládla Egyptu faraónka. To ako vládla alebo ako vyzerala si môžete pozrieť v tajuplnom prítmí jej chrámu, ktorý jej architekt Senmut vybudoval na troch obrovských priestranných terasách v pieskovom zálive pod strmým skalným útesom, čo z diaľky pripomína vodopád.

Chrám faraónky Hatšepsut. unsplash.com

Započúvajte sa aj do príbehu o faraónovi Tutanchamonovi, ktorý jediný pre svet zanechal svedectvo v podobe zlatého pokladu s nevyčísliteľnou hodnotou, aj napriek tomu, že sa jednalo o neveľmi známeho vládcu. Len ťažko si môže človek potom predstaviť, čo musel mať v hrobe slávny faraón Ramesse II. Ako povedal objaviteľ Tutanchamonovho hrobu Howard Carter „úžasné veci“. Zlatá maska faraóna je najznámejší archeologický nález na svete vôbec, ktorý váži skoro 11 kg a zdobí ju lazurit, tyrkys a karneol.

Hrobka v Údolí kráľov. unsplash.com

Keď sa loď odrazí od luxorských brehov a vy sa vydáte na plavbu proti prúdu až do Asuánu, prenesiete sa do celkom inej doby a vaše myšlienky sa budú točiť okolo veľkých chrámov, bohov, Nílu, tajomných mytologických zvierat, Tutanchamovi, nílskych detektívok zo začiatku 20. storočia a všetko budú dopĺňať usmievaví Egypťania, ktorí vám tu vykúzlia aj „modré z neba“. Rinčiace drožky v mestách, voňajúce kaviarne, veselé pokriky, svieža zeleň, ranný nílsky opar a ten najvzrušujúcejší pocit z divokej Afriky.

Rieka Níl a feluka. unsplash.com

Na lodi si užijete dostatok pohodlia, strava je rozmanitá a podáva sa formou švédskych stolov. Počas plavby si môžete vychutnať hornú terasu s bazénom, opaľovať sa, popíjať čaj a obdivovať nílsku prírodu, až kým loď nezastane pri brehoch mesta Esna, kde sa preplavíte cez plavebnú komoru. Potom sa vydáte na ďalší úsek plavby do Edfu a Kom Ombo, kde už 2000 rokov stoja chrámy zasvätené bohovi Horovi, ktorého pútavé príbehy popísané na stenách chrámov budete sledovať so zatajeným dychom.

Plavba po Níle. unsplash.com

Keď loď po dvoch dňoch zakotví v Asuáne, spoznáte čaro čiernej Afriky. Farebnou loďkou vás veselí Núbijci privedú ku tomu najromantickejšiemu chrámu, o ktorom vám sprievodca povie jeho vábivý príbeh plný lásky a odvahy krásnej bohyne Isis.

Romantický chrám Philae. unsplash.com

Za jedným z najväčším úspechov archeológie si privstanete skoro ráno, pretože sa cez Núbijskú púšť môžete vydať ešte na juh, kde celkom „nanovo“ stoja od 60. rokoch minulého storočia faraónske stavby. Chrám Ramessa II. a jeho manželky Nefertari ohrozovala stavba Asuánskej priehrady, ale svetu sa podarilo tieto dva núbijské klenoty zachrániť. Abu Simbel sú tie štyri 20 m vysoké sediace sochy slávneho faraóna, ktorý sa donekonečna díva na „svoju zem“ a pritom sa jemne a povznášajúco usmieva, lebo vie, že krásu a veľkosť chrámu nemôže prekonať žiada iná egyptská stavba. Gigantické proporcie vás tu iste ohromia. Po dôkladnom zoznámení sa s faraónom a jeho krásnou manželkou ako i jeho ctižiadostivými plánmi sa vrátite do Asuánu, pričom vás po ceste čaká piesok a kilometre dlhé fatamorgány.

Abu Simbel. unsplash.com

Po nílskom dobrodružstve, množstvom zážitkov a myšlienok o veľkoleposti starovekého Egypta, sa vraciate do slnečnej Hurghady, kde si môžete užiť ešte kúpanie v Červenom mori.

Výhody cestovania s CK SATUR:

  • kvalitní a skúsení sprievodcovia /krajiny poznajú dokonale/
  • to najlepšie v programe
  • vy sa o nič nestaráte, CK SATUR všetko zariadi
  • malé skupiny, maximum zážitkov
  • v prípade nepriaznivej covid situácie
  • garancia vrátenia peňazí
  • bezplatná zmena destinácie
  • záloha len 50%

Ak vás Egypt zaujíma, vydajte sa objaviť ho s CK SATUR, pretože vďaka TOP sprievodcom, ktorí dokonale poznajú Egypt, na túto poznávačku tak skoro nezabudnete.

Aktuálne informácie o vstupe do Egypta a návratu na Slovensko nájdete v covid mape.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok