V nemocnici skončili aj niektorí zaočkovaní. Ministerstvo spresnilo, o aké prípady ide

TA3
15.10.2021 09:53

Hospitalizovanými pacientmi s koronavírusom sú niekedy aj zaočkovaní ľudia. Prečo je to tak a o aké prípady ide? Bližšie informácie poskytlo ministerstvo zdravotníctva.

zdravotníctvo nemocnica
TASR/Michal Svitok

"Prípady, keď ľudia skončia v nemocnici aj napriek tomu, že boli zaočkovaní, sú spravidla ľudia staršieho veku alebo s rôznymi stupňami oslabenej imunity," vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

Podľa doterajších štatistík ide napríklad o pacientov po transplantácii obličky, onkologických pacientov a pacientov s autoimunitnými ochoreniami, ktorí užívajú lieky na potlačenie imunity.

Rezort zdravotníctva pripomína, že vakcína funguje a je najlepšou ochranou pred ťažkosťami spôsobenými koronavírusom. "Mladým a zdravým ľuďom znižuje riziko ťažkého priebehu na minimum, starším a chorým zníži riziko na podobnú úroveň, ako majú nezaočkovaní mladí a zdraví ľudia," dodalo ministerstvo.

Faktom zostáva, že najviac hospitalizovaných v súčasnosti predstavujú nezaočkované osoby. "Spomedzi hospitalizovaných nie je vôbec zaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných vyše 80 percent ľudí," uviedlo ministerstvo vo štvrtok k údajom o počte pacientov v nemocniciach.

Aj infektológ Peter Sabaka v rozhovore pre TA3 priznal, že väčšinu hospitalizovaných tvoria nezaočkovaní. Nemocnice podľa neho v týchto dňoch zažívajú nápor, enormnému vyčerpaniu čelia aj zdravotníci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok