Sú vaše oči prehnane citlivé na svetlo? Drakulov syndróm nepodceňujte, hrozí strata zraku

TA3/bd
15.10.2021 09:00

Ak sú vaše oči citlivé, keď vykročíte na ostré slnečné svetlo po dlhom sedení v tmavej miestnosti napr. v kine, je to úplne normálne. Ak sa však vyhýbate slnečnému žiareniu ako Drakula, pretože vám spôsobuje vážne nepohodlie v očiach, môžete mať dočinenia s extrémnou citlivosťou na svetlo, známou tiež ako fotofóbia.

Sú vaše oči prehnane citlivé na svetlo? Drakulov syndróm nepodceňujte, hrozí strata zraku
FeePik

Fotofóbia je často symptómom iného zdravotného problému. A zoznam možných príčin je dlhý:

1. Suché oko

Ako keby červené a svrbiace oči neboli dosť zlé, citlivosť na svetlo môže byť tiež symptómom obávaného suchého oka.Tento nepríjemný stav nastáva, keď nemáte oči hydratované, nie sú vlhké a neprodukujú ani žiadne slzy.

Oko musí byť dobre „namazané“ a mať rovnomerný povrch, aby sme jasne videli. Ak máte suché oko, povrch oka nie je hladký a konzistentný. Takže, keď sa svetlo dostane do vašich očí, rozptýli sa, čo vedie k citlivosti na svetlo alebo rozmazanému videniu.

Oprava: Ak sú vaše príznaky suchého oka mierne, na úľavu stačia aj voľne predajné očné kvapky, zvlhčujúce gély a masti. 

Tip: Prestávky počas práce na počítači pomáhajú predchádzať symptómom suchého oka alebo ich zmierniť.

oko FreePik

2. Odretá rohovka

Ak ste citliví na svetlo, slzí vám alebo bolí vás v oku, na vine je odretá rohovka alebo škrabanec na povrchu oka. Malé očné rezy bývajú spôsobené kontaktom s prachom, špinou, pieskom, drevenými hoblinami, kovovými časticami alebo kontaktnými šošovkami.

Rohovka je husto nabitá nervovými vláknami, ktoré môžu cítiť bolesť a sú úzko spojené s citlivosťou na svetlo. V skutočnosti je v našej rohovke stokrát viac receptorov bolesti ako v koži. Okrem toho, odrenina rohovky často spôsobuje zápal v oku, čo môže tiež spôsobiť citlivosť na svetlo.

  • Oprava: Ak máte v oku cudzí predmet, bezpečne ho vymyte:
  • Vypláchnite oko čistou vodou alebo fyziologickým roztokom
  • Niekoľkokrát mrknite 
  • Pretiahnite horné viečko cez dolné 

Aj keď sa väčšina odrenín rohovky zahojí zhruba za deň, je dobré navštíviť očného lekára, aby sa ubezpečil, že sa neinfikuje a aby sa nezmenila na niečo vážnejšie, ako je vred na rohovke.

oko FreePik

3. Migrény

Viac ako 80 percent ľudí s migrénou má aj fotofóbiu. Ľudia s migrénou majú hyperaktívny okcipitálny lalok, oblasť mozgu, ktorá interpretuje svetlo a iné vizuálne signály, čo zvyšuje citlivosť na stimuláciu svetlom.

Oprava: Zdá, že migrénu vyvoláva často modré svetlo. Zvážte kúpu okuliarov alebo chráničov obrazovky filtrujúcich modré svetlo z vášho počítača. 

4. Máte uveitídu

Uveitída patrí do skupiny zápalových ochorení, ktoré spôsobujú opuch a poškodzujú očné tkanivá. Jedným z najčastejších príznakov je fotofóbia. Oči obsahujú veľa nervových vlákien, ktoré keď sú zapálené, môžu spôsobiť citlivosť na svetlo. Okrem toho, ľudia s uveitídou majú tiež zápal inde v tele spôsobený autoimunitným ochoreními, ako je lupus. Príznaky uveitídy môžu zahŕňať:

  • Rozmazané videnie
  • Tmavé, plávajúce škvrny vo videní (plaváky)
  • Bolesť očí
  • Sčervenanie oka

Oprava: Ak máte tieto príznaky, okamžite navštívte očného lekára. Uveitída môže viesť k vážnej strate zraku, ak sa nelieči.

Tip: Obmedzte pôsobenie modrého svetla pred spaním, môže prekážať kvalitnému spánku, čo vedie k migréne.

5. Očná infekcia

Podobne ako odreniny rohovky a uveitída, aj infekcie spôsobujú zápal, čo vedie k citlivosti na svetlo. Napríklad konjunktivitída, známa ako ružové oko, je bežnou infekciou, ktorá zapaľuje spojovku (priehľadná membrána, ktorá lemuje vaše viečko a bielu časť očnej gule). Medzi ďalšie príznaky konjunktivitídy patrí:

  • Začervenanie
  • Svrbenie
  • Drsný pocit v jednom alebo v oboch očiach
  • Výtok do jedného alebo oboch očí
  • Zášklby oka

Oprava: Aj keď je ružové oko nepohodlné, zvyčajne prejde behom dvoch až troch týždňov. Používajte umelé slzy na umývanie viečok a studené obklady. Vírusová a bakteriálna konjunktivitída je veľmi nákazlivá. Často si umývajte ruky, okuliare a všetky ostatné predmety, ktoré prídu do styku s vašimi očami, aby ste ich nerozšírili.

INFO: Citlivosť na svetlo môže byť vedľajším účinkom niektorých liekov, akými sú napr. nesteroidné protizápalové lieky, lieky na alergiu, antibiotiká, na akné a diuretiká.

oko FreePik

6. Otras mozgu

Traumatické poranenia mozgu, ako sú otrasy mozgu, sú bežne spojené s citlivosťou na svetlo. Teória spočíva v tom, že podráždenie alebo zranenie štruktúr citlivých na bolesť v mozgu vedie k fotofóbii. Spolu s citlivosťou na svetlo sa ľudia s otrasom mozgu bežne sťažujú na bolesti hlavy. Tu sú ďalšie možné príznaky otrasu mozgu:

  • Zvonenie v ušiach
  • Nevoľnosť
  • Vracanie
  • Únava alebo ospalosť
  • Rozmazané videnie
  • Zmätok alebo pocit ako v hmle
  • Amnézia okolo udalosti, ktorá spôsobila zranenie (napríklad pád alebo úder do hlavy)
  • Závraty 

Oprava: Majte na pamäti, že známky otrasu mozgu sa môžu objaviť až niekoľko hodín alebo dní po zranení. Ak ste si nedávno udreli hlavu a pociťujete niektoré z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Tip: Ak máte otras mozgu, je dôležité odpočívať a zdržať sa cvičenia, ktoré zhoršuje príznaky.

oko FreePik

7. Albinizmus

Aj ľudia s albinizmom môžu mať fotofóbiu. Albinizmus patrí do skupiny zriedkavých dedičných porúch, ktoré sú charakterizované malou alebo žiadnou produkciou pigmentu melanínu, ktorý ovplyvňuje farbu pokožky, vlasov a očí. Pretože melanín je tiež dôležitý pre vývoj určitých optických nervov, albinizmus spôsobuje problémy s očami. Pigmenty v oku pomáhajú absorbovať vlnové dĺžky svetla, takže ľudia so zníženou pigmentáciou budú mať problémy s absorpciou svetla, a tým aj zvýšenú citlivosť na jasné svetlo.

Oprava: Chráňte si oči. Vyhnite sa dlhému pobytu na slnku a noste slnečné okuliare s ochranou proti UV žiareniu.

Sú modré oči citlivejšie na svetlo? Áno, ľudia s modrými očami môžu byť citlivejší na svetlo, pretože majú v porovnaní s ľuďmi s hnedými alebo tmavými očami menej pigmentácie na absorpciu prichádzajúcich vlnových dĺžok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok