USA po vyše troch rokoch opäť zvolili do Rady OSN pre ľudské práva

TA3 TASR
14.10.2021 23:32

Spojené štáty vo štvrtok opätovne zvolili do Rady OSN pre ľudské práva – tri a pol roka po tom, čo sa z nej stiahla administratíva bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Washington DC Kapitol Amerika smútok 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Celkovo bolo za nových členov Rady OSN pre ľudské práva na obdobie troch rokov, počínajúc 1. januárom 2022, zvolených 18 krajín: Argentína, Benin, Kamerun, Eritrea, Fínsko, Gambia, Honduras, India, Kazachstan, Litva, Luxembursko, Malajzia, Čierna Hora, Paraguaj, Katar, Somálsko, Spojené arabské emiráty a zmienené Spojené štáty.

Rada OSN pre ľudské práva bola zriadená rezolúciou Valného zhromaždenia OSN z 15. marca 2006 ako jeden z jeho pomocných orgánov a nahradila Komisiu OSN pre ľudské práva, kritizovanú za slabú reakciu na zlý stav dodržiavania ľudských práv v niektorých štátoch. Čoskoro sa však aj Rada OSN pre ľudské práva stala terčom rovnako motivovanej kritiky.

Pre absenciu zásadných reforiem z nej Spojené štáty v júni 2018 vystúpili. USA kritizovali členstvo takých krajín ako Čína, Kuba a Venezuela, ktoré sú samy obviňované z porušovania ľudských práv. Deklarovali tiež, že rada je "chronicky zaujatá voči Izraelu". Rada sídli v Ženeve a pozostáva zo 47 členov, ktorých vyberá 193 členských štátov OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok