Predmety, ktoré dezinfikovať každý deň, aby ste neochoreli

TA3/bd
14.10.2021 18:00

Keďže je covid stále okolo nás a aj chrípková sezóna sa blíži, treba dávať pozor na všetko, čo sa vám dostane domov, vrátane jedla a predmetov, kde sa pravdepodobne môžu skrývať choroboplodné zárodky (napríklad telefón, kabelka, peňaženka a kľúče).

Predmety, ktoré dezinfikovať každý deň, aby ste neochoreli
Pixabay

Čo potrebujete pravidelne dezinfikovať a prečo: 

1. Váš telefón

Telefón, podobne ako vaše ruky, je magnetom na choroboplodné zárodky. Až 80 percent našich telefónov obsahuje potenciálne škodlivé mikróby, ako sú stafylokoky (baktérie, ktoré často stoja za otravou jedlom). Pretože väčšina telefónov má dotykové obrazovky, mikróby sa môžu z telefónu ľahko šíriť cez vaše ruky, čo môže spôsobiť infekciu, ak sa dotknete tváre.

Ako ho vyčistiť? 

V prvom rade telefón odpojte. Očistite ho handrou, ktorá nepúšťa vlákna, mierne navlhčenou v alkohole. Vyhnite sa sprejom alebo čistiacim roztokom, pretože môžu obsahovať bielidlá alebo iné abrazíva alebo môžu presakovať do otvorov.

mobile Pixabay

Ako minimalizovať vystavenie telefónu baktériám:

  • Telefón majte radšej vo vrecku alebo kabelke, než ho nosiť v rukách a odkladať na veci, ako sú pulty v obchodoch a stoly
  • Keď nakupujete, použite papierový nákupný zoznam, nie v telefóne
  • Pri telefonovaní je tiež vhodné používať zariadenie handsfree, aby ste si telefón neprikladali k tvári

rusko Pixabay

2. Rúško na tvár

Ak máte jednorazové rúško, mali by ste ho po každom použití vyhodiť. Látkové masky by ste mali prať každý deň po použití:

Ako ich vyčistiť?

  • Umyte si ruky alebo použite dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu obsahujúci najmenej 60 percent alkoholu.
  • Nedotýkajte sa prednej časti masky. Namiesto toho ju odstráňte uchopením za ušné slučky.
  • Zložte vonkajšie rohy a uložte ich na bezpečné miesto ako plastová taška (nevhadzujte ich do kabelky, kde môže prísť do styku s vašimi ďalšími osobnými vecami).
  • Pri vyberaní dávajte pozor, aby ste sa nedotkli očí, nosa a úst. Hneď potom si znova umyte ruky.

Je úplne v poriadku prať látkové rúško s bežným oblečením. Môžete pridať klasický prací prostriedok, ale vodu nastavte na najteplejšie vhodné nastavenie pre tkaninu použitú na výrobu rúška. Úplne ho vysušte v sušičke pomocou najvyššieho nastavenia teploty.

kluce Pixabay

Čo netreba stále čistiť

Od prvých dní pandémie ste možno dezinfikovali všetko, čo ste videli. Toto sú niektoré položky, s ktorými si nemusíte robiť starosti každý deň:

  • Kľúče
  • Slúchadlá
  • Okuliare
  • Oblečenie
  • Potraviny
  • Pošta

Spočiatku existovali veľké obavy, že covid môže chvíľu prežiť na povrchoch, a tak ochoriete. Štúdia z apríla 2020 publikovaná v The New England Journal of Medicine našla dôkaz, že vírus môže žiť na plastových povrchoch až tri dni a na lepenke asi 24 hodín. Teraz však vieme, že vírus počas tejto doby rýchlo degraduje. 

Množstvo vírusu detekovateľného na všetkých týchto povrchoch po niekoľkých hodinách výrazne klesá, napríklad po štyroch bolo na lepenke možné nájsť iba stopové množstvo. Zdá sa, že nový koronavírus najlepšie prežíva na hladkých, tvrdých povrchoch, ako sú pulty alebo kľučky. Ďalšie dôkazy naznačujú, že vírus neprežije ani na mäkších povrchoch, ako je tkanina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok