7 zázrakov prírody, ktoré sa oplatí navštíviť aspoň raz za život

CK Satur/PR
14.10.2021 17:45

Nádhera tohto sveta spočíva aj v úchvatnej prírode, v majstrovskom diele, ktoré po milióny rokov kúzlila Matka Zem, aby nám ju nakoniec predstavila v jej dokonalej kráse. Na každú svetovú stranu tak zasiala zrnká, z ktorých časom vyrástli tie najkrajšie divy sveta, ktoré človek zdoláva až na samý vrchol, ale zároveň pred nimi aj „padá na kolená“.

7 zázrakov prírody, ktoré sa oplatí navštíviť aspoň raz za život
CK Satur

Z toľkých zázrakov našej planéty sa vyberá len ťažko, keďže každá krajina má svoje čaro a všade, kde len oko dovidí je plno divov. Tento krát sme ale pre vás zalovili za tými, ktoré sú aktuálne dostupné, pričom si môžete užiť nielen samotné poznávacie zájazdy, ale zároveň oddychovať aj počas slnečnej dovolenky pri mori.

1. Mŕtve more

Dejisko biblických príbehov a židovských kráľov sa nachádzalo hlboko pod úrovňou mora, v krajine vyprahnutej slnkom, do ktorej prenikala biela slanosť. O najnižšie miesto na Zemi sa dnes delia dve krajiny, Jordánsko a Izrael. Hladina Mŕtveho mora leží cca 430 m pod úrovňou svetového oceánu, v priekopovej prepadline, ktorá sa ťahá od Sýrie až ku Červenému moru. Napája ho jediná rieka Jordán. Avšak každoročne hladina klesá a to vplyvom klimatických zmien a i preto, lebo obe krajiny odvádzajú z Jordánu vodu na zavlažovanie. Z týchto dôvodov sa môže každý rok kresliť nová mapa. Koncentrácia soli je tu taká vysoká, že sa tu nedá utopiť. Obsah solí je tu mnohonásobne vyšší ako v iných moriach. Má svoje liečivé účinky, ktoré sa používajú už tisícročia a vyhľadávala ich aj kráľovná Kleopatra. Pri poznávacom zájazde Jordánskom, tak môžete aj vy zažiť jedinečnosť tohto miesta, relaxovať v Mŕtvom mori, či obaliť sa do čierneho bahna.

Mŕtve more. CK SATUR

2. Ománske duny

Fascinujúci svet dún, o ktorom písali už kedysi prví dobrodruhovia, nenecháva chladnými ani tých súčasných, čo obdivujú ich dokonalé tvary, farby, západy a východy slnka, horúce dni ako i studené noci. Na najväčšom polostrove na Zemi sa v jeho strede a juhovýchode rozprestiera obrovská pustá končina pod arabským názvom Rub Al-Cháli. Je taká veľká ako Francúzsko, Belgicko a Holandsko dohromady. Jej dĺžka je cez 1000 km a šírka 500 km. Vietor tu vytvára impozantné duny, ktoré sa dvíhajú do výšky až 250 m. Ak sa vyberiete na dovolenku do Ománu, do Salalahu, nenechajte si ujsť najskôr 200 km jazdu v jeepe, kde uvidíte aj stromy kadidlovníkov, z ktorých sa vyrába pre svet jedinečná vôňa a nakoniec samotnú púšť dvíhajúcu sa do zlatých výšok. A možno vás zláka aj stráviť tu noc, zažiť oranžovú zapadajúcu nádheru, obdivovať milióny hviezd a ráno sa prebúdzať do fantastického svitania ožiareného tými najjasnejšími farbami, aké si len dokážete predstaviť.

Rub Al-Cháli. CK SATUR

3. Sopka Pico de Teide

Na ostrove Tenerife sa k nebu dvíha najvyšší vrch Španielska, ktorý vrhá na svitaní najdlhší tieň na svete až do vzdialenosti 200 km. Je to síce prchavá chvíľa, keď sopka len na pár minút na ostrov i oceán vytvorí obrovský tieň v podobe pyramídy, ale tento zázrak a atmosféra sú absolútne dokonalé. Názov sopky Teide znamená „pekelný vrch“ a pôvodní obyvatelia Guanchovia verili, že v ňom prebýval krutý boh Guayota. Pico de Teide dosahuje nadmorskú výšku 3718 m. Z akejkoľvek strany sa na sopku dívate, je nádherná, akoby jej mohutnosť vystupovala z hlbokého oceánu kdesi do neba. Celkom pohodlne sa autom dá po jednej zo štyroch asfaltových ciest vyjsť až do výšky 2000 m. Ak túžite spočinúť len kúsok pod jej vrcholom, dá sa použiť kabínková lanovka pri dobrom počasí, ktorá sa za 8 min vyšplhá až do výšky 3555 m s prevýšením 1100 m. Pico de Teide, ale nie len to, si môžete vychutnať počas poznávacieho či pobytového zájazdu na ostrove Tenerife, ktorý je pokladnicou koloniálnej španielskej kultúry, banánov, národných parkov, čiernych aj svetlých pláží, bohatej vegetácie v severnej časti ostrova či dlhých plážach a rušného života na juhu.

Pico de Teide. CK SATUR

4. Jordánska púšť

Pre hľadačov pokladov púští sa oplatí navštíviť jordánsku Wadi Rum, ktorú obklopujú drsné skalné hory a piesok. Je to jedinečná púšť, kde sa vám predstavia tie najkrajšie scenérie, ktoré tvorí pieskovec, žula, údolia, kaňony či hory s výškou 1700 m. Na kamenných stenách sa zachovali aj staré kresby. Táto púšť je i domovom niekoľkých beduínskych kmeňov žijúcich v čiernych jednoduchých stanoch z kozej srsti, kde vám radi ponúknu čaj. Spoznávať tento zázrak prírody môžete na ťave, na koni, na jeepe, na pešo s tunajším sprievodcom počas dňa, ale aj v noci, kde bude plno hviezd, mliečna dráha či zvuky ozvien. Poznávacím zájazdom po Jordánsku sa vám predstavia tie najzaujímavejšie miesta a to nie len v Petre, ale všade od severu na juh.

Wadi Rum. CK SATUR

5. Maldivy

Neskutočné exotické a krásne Maldivy v Indickom oceáne pôsobia naozaj vznešene, aj keď sa vôbec nedvíhajú do veľkých výšok. A ani nemusia. Svojou „maličkosťou“ si však podmanili celý svet. 1200 maldivských ostrovov s koralovými útesmi, ktoré sa tvorili milióny rokov sú domovom pestrého podmorského sveta, kde sa deň a noc odohráva to najkrajšie živočíšne divadlo. Ak túžite po nevšednom zážitku, ponorte sa do vodného sveta a stretnite sa napríklad aj zoči voči žralokovi. Pláže, palmy a dokonalý relax ladia s dovolenkou v trópoch rovnako ako aktívny záujem o poznanie tejto islamskej republiky a jej obyvateľov, ktorí žijú na 220 ostrovoch a ďalších 87 je prispôsobených pre cestovný ruch a to priamo medzi morom a nebom.

Maldivy CK SATUR

6. Níl

Tok rieky Níl, ktorého životodarná tepla sa dlho strácala v neznáme bola pre človeka severovýchodnej Afriky vždy darom. Rieka, ktorá tečie z juhu na sever patrí medzi najdlhšie na svete s dĺžkou okolo 6650 až 7000 km. Z jednej malej kvapky kdesi v Rwande alebo Burundi sa utvára Biely Níl, ktorý sa stretáva so svojou druhou polovičkou, Modrým Nílom severne od sudánskeho Chartúmu a tečie cez púšť až do Stredozemného mora. Popri jej brehoch vyrástli fascinujúce kultúry a jednu z nich si môžete obzrieť celkom zblízka, z lode, ktorá sa plaví po Níle počas poznávacieho zájazdu v Egypte. Tu okrem faraónskeho sveta plného tisícročných stavieb, uvidíte ako si Níl ladne tancuje na svojej púti, ako ľudí rozveseľuje, ako prináša radosť každému srdcu, čo vedľa neho spočinie, ale aj ako dáva úrodu v podobe vlahy, kde vyrastajú figovníky, akácie, ďatle, cukrová trstina, banány, mangá, arašidy, a kde si celkom v kľude žijú vodné byvoly či ťavy.

Plavba po Níle. CK SATUR

7. Cenoty v Mexiku

Na polostrove Yucatán sa okrem historických mayských miest, džungle, bielych pláží dajú obdivovať jedinečné cenoty. Toto slovo pochádza z mayského výrazu „ts´onot“, ktoré predstavuje otvor v zemi, kde sa nachádza podzemná voda. Pre život Mayov boli veľmi dôležitým zdroj vody, avšak využívali ich aj na obrady a tiež ako spojivo ku posmrtnému životu. Tieto prírodné divy sa ukrývajú v džungli alebo aj pri ruinách starých miest a sú dnes príjemným spestrením na osviežujúce kúpanie. Na Yucatáne ich je tisíce, odhaduje sa až okolo 6000 a majú rôzne veľkosti. Sú vyplnené čistou, sladkou vodou. Keďže polostrov tvorí jemný vápenec, tieto cenoty sa tvoria pomerne ľahko. Dostupné sú z Cancunu, či Playa del Carmen a navštíviť ich môžete počas vašej dovolenky v Mexiku.

Cenot. unsplash.com

Aktuálne informácie ohľadom podmienok vstupu do jednotlivých krajín a návratu na Slovensko nájdete v covid mape od CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok