Asad o tureckom premiérovi: Myslí si, že je nový sultán

SITA
9.11.2012 12:36

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan si myslí, že je novým sultánom. Vo v piatok zverejnenom rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Russia Today sa tak vyjadril sýrsky prezident Baššár al-Asad.

Asad o tureckom premiérovi: Myslí si, že je nový sultán
SITA

Odíde iba po prehre vo voľbách

Asad sa do Erdogana pustil v súvislosti s jeho snahami riešiť konflikt v Sýrii. Kritizovaný sýrsky líder na margo výziev na odchod podotkol, že je ochotný opustiť čelnú pozíciu iba po prípadnej prehre vo voľbách, a nie pre konflikt s povstalcami, ktorých, ako povedal, stále podporujú zahraničné krajiny, čím samotné boje komplikujú a predlžujú.

V tejto súvislosti odmietol obvinenia, že jeho vládne vojská páchajú vojnové zločiny a že v krajine zúri občianska vojna. Podľa vyštudovaného oftalmológa ide o boj proti terorizmu podobný tomu ruskému voči čečenským povstalcom.

Nový osmanský sultán

"Erdogan si o sebe myslí, že je novým osmanským sultánom, ktorý dokáže kontrolovať región ako sa za čias Osmanskej ríše... Vo svojom srdci si myslí, že je kalif," povedal pre RT al-Asad na margo tureckého premiéra, ktorý podľa neho nesie zodpovednosť na zhoršenie kedysi veľmi dobrých vzájomných vzťahov.

Erdogan podľa sýrskeho lídra chce, aby panarabské hnutie Moslimské bratstvo získalo kontrolu nad Blízkym východom, čo by posilnilo jeho mocenskú pozíciu a zabezpečilo mu "politickú budúcnosť".

"My v Sýrii bojujeme proti terorizmu. Ochranou ľudí uplatňujeme našu ústavu. Armáda by predsa bez podpory verejnosti nemohla v týchto ťažkých podmienkach vydržať 20 mesiacov," zdôraznil sýrsky líder vládnuci od roku 2000.

"Čečenskí povstalci útočili na ľudí v divadlách a na školách. A ruská armáda vtedy chránila ľudí, nazvali by ste to vojnovými zločinmi?" položil si rečnícku otázku Asad, ktorý odmieta exil, keďže chce "žiť a zomrieť v Sýrii".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok