Tak takto?!: Dedičstva po Mečiarovi sa nikto zo súčasných aktívnych politikov zbaviť nechce

TA3
14.10.2021 09:48

Jeden volebný obvod je dedičstvom ešte z čias Vladimíra Mečiara. Práve tento systém konzervuje pri moci politikov v straníckych centrálach a odsúva na okraj zástupcov z regiónov. Strany, ktoré nemajú silné regionálne štruktúry, sa riadia oveľa ľahšie, aj keď ich fungovanie potom viac môže pripomínať eseróčku, než stranu.

volebná miestnosť voľby (1140px) TASR/Radovan Stoklasa
TASR/Radovan Stoklasa

Víkendové české parlamentné voľby veľmi názorne ilustrujú praktický rozdiel medzi našim jedným volebným obvodom a českým systémom štrnástich volebných obvodov, ktoré kopírujú trinásť krajov plus hlavné mesto Prahu. Počty reálne získaných preferenčných hlasov tak vystavili vizitku lídrom strán a ukázali ich skutočný "výtlak". 

V slovenskom parlamente sedia poslanci so stovkami preferenčných krúžkov, ktoré nezískali preto, že ich volili v ich regiónoch, ale preto, že ich strana umiestnila na kandidátku.

Aký je dôsledok jedného volebného obvodu pre regióny? Mala by na Slovensku šance uspieť strana typu českého STANu poskladaná z výrazných starostov? Dokázalo by to priniesť reálnu zmenu reálnej politiky a väčšiu zodpovednosť politikov? O téme bude dnes hovoriť v relácii Tak takto?! Anka Žitná so svojím hosťom, riaditeľom kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michalom Kaliňákom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok