Skutočne vás okuliare ochránia pred covidom? Vedci ich odporúčajú v týchto prípadoch

TA3/bd
13.10.2021 18:00

Nosenie okuliarov dokáže veľa vecí, od blokovania ultrafialových lúčov až po doplnenie halloweenskeho kostýmu. Môžu vám však nasadené okuliare poskytnúť silu na odvrátenie covidu?

Skutočne vás okuliare ochránia pred covidom? Vedci ich odporúčajú v týchto prípadoch
FreePik

Aj keď sa nám už vyše roka a pol odporúča nosiť rúška na tvári, držať si sociálny odstup, aby ste zabránili prenosu koronavírusu, ochranné okuliare nie sú na zozname bezpečnostných odporúčaní. Škoda. Nové výskumy naznačujú, že športové okuliare ponúkajú ďalšiu vrstvu ochrany.

Môžete dostať covid cez oči?

Áno, vírus vás môže nakaziť aj očami. To je dôvod, prečo je dôležité umývať si ruky a nedotýkať sa tváre ani si šúchať oči, keď ste vonku. Napriek tomu nie je pravdepodobné, že by ste sa práve týmto spôsobom nakazili. Covid sa šíri hlavne prostredníctvom kvapôčok dýchacieho systému generovaných infikovanou osobou, ktorá kýcha, kašle alebo rozpráva. Tie sa dostanú do tela cez sliznicu v nose alebo v ústach.

okuliare FreePik

Kedy sú teda okuliare dobrý nápad?

Ochrana očí je súčasťou osobných ochranných prostriedkov zdravotníkov. Okuliare alebo tvárový štít pomáhajú chrániť oči pred postriekaním sprejmi alebo kvapkami z dýchacích ciest. Pre ľudí mimo zdravotníckych zariadení, ktorí pravidelne prichádzajú do blízkeho kontaktu s inými alebo ktorých zamestnanie si vyžaduje časté interakcie tvárou v tvár, môžu byť dobrou voľbou aj okuliare k rúšku. Vedci predpokladajú, že ľudia sa aj menej často dotýkajú očí, keď majú okuliare, a tým zabránia prenosu vírusu z rúk do očí.

okuliare FreePik

Pre priemerného človeka nie je nosenie ochranných pomôcok na oči také dôležité, jednoduchšie je vyhnúť sa proste dotyku tváre na verejnosti. Správne nasadené rúško je stále najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred covidom. Pamätajte si, že hlavným spôsobom prenosu koronavírusu je infikovanie sa kvapôčkami z dýchania, ktoré sa dostanú do nosa alebo úst. 

Témy: COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok