Detské centrá voľného času dostanú menej peňazí

SITA
9.11.2012 10:29

Centrá voľného času majú dostať od budúceho roka na jedno dieťa menej peňazí ako doteraz. Ministerstvo školstva sa podľa Saskie Repčíkovej z Asociácie súkromných škôl a školských zariadení zbavuje zodpovednosti za mimoškolskú vzdelávaciu činnosť.

Detské centrá voľného času dostanú menej peňazí
SITA

Ministerstvo financií upravuje nariadenie o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Znižuje sa koeficient, podľa ktorého budú obce rozdeľovať peniaze pre krúžky, zo súčasných 2,8 na 1,1. "Hodnota koeficientu sa znižuje z toho dôvodu, že objem finančných prostriedkov, ktoré dostávali obce na činnosť centier voľného času, sa bude rozdeľovať všetkým obciam podľa počtu obyvateľov s trvalým pobytom na území obce vo veku od päť do dovŕšenia 15 rokov veku," uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Ide podľa neho o trikrát viac detí, ako bola skupina detí, na ktoré sa rozdeľoval výnos dane obciam doteraz.

Repčíková pripomína, že peniaze, určené na mimoškolské vzdelávanie a krúžky sa rozpustia medzi všetky slovenské mestá a obce, pričom väčšina z nich žiadnu záujmovú aktivitu v krúžkoch doteraz neposkytovala a ani neposkytuje. "To platí pre viac ako 2 600 z celkového počtu viac ako 2 800 obcí," dodala pre agentúru SITA. Likvidačným spôsobom podľa nej klesne aj miera podielových daní, ktorou bola táto činnosť financovaná, zo súčasných 192 eur na člena na približne 65 eur. "Navyše, toto minimum prostriedkov ani nebude viazané na mimoškolskú záujmovú činnosť a obce nič nezaväzuje vynakladať ich na záujmové vzdelávanie detí v centrách voľného času. Budú ich teda môcť bez kontroly použiť na čokoľvek iné," doplnila Repčíková. Povestnou "poslednou kvapkou v pohári" je, že väčšina detí a mládeže už nebude môcť navštevovať doterajšie krúžky, lebo majú trvalý pobyt mimo jeho sídla.

Činnosť centier voľného času od budúceho roka výrazne zasiahne novela zákona o financovaní škôl a školských zariadení, ktorá mení ich financovanie. Po novom dostanú peniaze na záujmové krúžky obce, kde má dieťa od päť do 15 rokov veku trvalý pobyt a nie tie, ktoré v skutočnosti ponúkajú záujmové činnosti. Rezort školstva zmenu odôvodňuje tým, že chce zabrániť viacnásobnému vykazovaniu jedného žiaka. Opozícia a aktivisti sa zase obávajú, že obce nepoužijú peniaze na centrá voľného času, ale napríklad na opravu chodníkov či krytie svojich dlhov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok