Pellegrini sa zastal Kažimíra: Obvinenie mu nebráni vo výkone funkcie

TA3 TASR
13.10.2021 11:50

Prezumpcia neviny platí aj pri obvinení guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra, obvinenie mu nebráni vo výkone funkcie. Skonštatoval to expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Treba podľa neho počkať, či sa ukáže, že ide o skutočné a nie vykonštruované obvinenie.

"Kažimír je obvinený, ale platí prezumpcia neviny. Myslím si, že mu to nebráni naďalej vykonávať pozíciu guvernéra NBS až do času, keď bude definitívne rozhodnuté. Ja mu verím, aj jeho vyjadreniam, že sa nič také nestalo," skonštatoval Pellegrini s tým, že jeho obvinenie stojí len na výpovedi jedného človeka. Podotkol, že pri súčasnej situácii v polícii a podozreniach o manipulovaní vyšetrovania by na Kažimírovom mieste ostal vo funkcii.

Z medzinárodného hľadiska Pellegrini uviedol, že Kažimír je v pravidelnom kontakte so šéfkou Európskej centrálnej banky Christine Lagardovou. Tá podľa neho určite o aktuálnej kauze vie. "Je na nich dvoch, ako sa dohodnú, aby nedošlo aj k diskreditácii ECB," uviedol.

Ak sa však chceme porovnávať s vyspelými demokraciami, treba podľa Pellegriniho pripomenúť napríklad, že aj po plagiátorských kauzách súčasní predstavitelia vlády ostali vo funkciách. Hovorí o znižovaní politickej úrovne. Vládne špičky podľa neho mali ísť príkladom. Kažimír je obvinený z prečinu podplácania. Obvinenie odmieta, necíti sa byť vinný zo žiadneho trestného činu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok