Smrteľných pádov u seniorov pribúda. Môže za ne pandémia a izolácia

TA3/bd
13.10.2021 09:00

Ak máte viac ako 65 rokov alebo niekoho blízkeho v tomto veku, hlavnou témou vašej debaty je isto aj obava z možných pádov. A to z dobrého dôvodu. Bohužiaľ, práve pády sú hlavnou príčinou smrteľných zranení u seniorov.

Smrteľných pádov u seniorov pribúda. Môže za ne pandémia a izolácia
FreePik

Miera úmrtnosti na jeseň sa od roku 2007 do roku 2016 celosvetovo zvýšila o 30 percent, ak bude tento trend pokračovať, odhaduje sa, že do roku 2030 bude každú hodinu sedem nových úmrtí. Odborníci tvrdia, že tento počet sa môže zvýšiť ešte viac po pandémii. 

Nárast pádov vidíme hlavne kvôli izolácii, ktorou si prešlo mnoho starších ľudí. Veľa seniorov nebolo schopných ani opustiť svoje domovy, takže ich telesná aktivita poklesla, čo ovplyvnilo ich silu a rovnováhu. Nehovoriac o tom, že ak sa ľudia začnú cítiť nestabilne, môže to viesť k strachu z pádu a skutočne aj padnú. 

senior FreePik

Aj keď neexistuje žiadna záruka, že nikdy nespadnete, poznáme spôsoby, aby ste zabránili pádom a následným zraneniam:

1. Nebezpečný domov

Aj keď máte pocit, že domov je to najbezpečnejšie miesto, v skutočnosti až 6 z 10 pádov sa stane doma. Toto riziko však môže klesnúť, ak urobíte niekoľko bezpečnostných opatrení, ako je napríklad odstránenie neporiadku, inštalácia zábradlí a lepšie osvetlenie.

  • Nainštalujte zábradlia na obidve strany všetkých schodov a použite ich (ak potrebujete niečo nosiť, držte to v jednej ruke a druhou použite zábradlie.)
  • Zaistite dobré osvetlenie pomocou vypínačov svetla v hornej a dolnej časti schodiska a na koncoch chodieb. Ponechajte nočné svetlá v spálni a kúpeľni.
  • Nenechávajte knihy, papiere, oblečenie alebo obuv na podlahách alebo schodoch.
  • Nepoužívajte malé koberce, o ktoré môžete zakopnúť. Uistite sa, že koberce sú pevne pripevnené k podlahe a na oblasti bez kobercov dajte protišmykové pásy.
  • Uchopovacie mreže umiestnite v blízkosti toaliet a na vnútornú aj vonkajšiu stranu vane a sprchy.
  • Veci, ktoré často používate, majte na dosah.
  • Nepoužívajte stupňovitú stoličku, pokiaľ vedľa vás niekto nestojí.
  • Vedzte, kde je váš domáci miláčik, keď stojíte alebo kráčate, aby vás nepodrazil.
  • Ak ste už spadli, lekár vám môže odporučiť, aby do vášho domu prišiel ergoterapeut alebo zdravotná sestra a posúdili jeho bezpečnosť. 

senior FreePik

2. Zostaňte silní

Jednoduché pohyby, ako napríklad posilňovanie nôh, môžu pomôcť udržať vaše svaly silné a stabilné. Svalová slabosť nôh je veľkou príčinou pádov. Vaše svaly na nohách, najmä lýtkové, bedrové a kolenné, sú obzvlášť dôležité, pretože ak by ste zakopli alebo sa pošmykli, sú to svaly, ktoré vás chytia. To platí najmä vtedy, keď ste vonku a kráčate po nerovnom povrchu.

3. Vybudujte si rovnováhu

Dobrá rovnováha je dôležitá pre prevenciu pádov, pretože vám pomáha ovládať a udržiavať polohu tela. Jeden skvelý spôsob, ako zlepšiť rovnováhu, je cvičiť taiči. Znižuje riziko pádov na polovicu. Ďalšie dobré balančné cvičenia sú státie na jednej nohe, chôdza od päty k špičke.

senior FreePik

4. Dávajte si pozor na lieky

Dve tretiny dospelých sa spoliehajú na najmenej dva lieky na predpis a 20 percent ich užíva najmenej päť. Ale čím viac liekov užívate, tým viac ste vystavení riziku vedľajších účinkov, ako sú závraty alebo nízky krvný tlak, ktoré môžu viesť k tomu, že spadnete. U ľudí, ktorí užívajú viac ako štyri lieky na predpis, predstavujú tie takmer štvrtinu všetkých pádov, ktoré viedli k hospitalizácii. Niektoré z najbežnejších nevhodých liekov sú:

  • Lieky proti úzkosti
  • Lieky na liečbu hyperaktívneho močového mechúra
  • Lieky na spánok 
  • Opioidy 
  • Voľne predajné sedatívne antihistaminiká

Vždy je dobré urobiť si ročnú prehliadku liekov so svojím lekárom, aby ste zistili, či užívate niečo, čo by potenciálne mohlo zvýšiť riziko pádov.

INFO: Počas pandémie boli mnohým seniorom predpísané lieky proti úzkosti a lieky na spanie, ktoré im pomáhali zvládnuť toto stresové obdobie.

senior Pixabay

5. Nechajte si skontrolovať zrak a sluch

Navštívte očného lekára aspoň raz za rok. Dokonca aj malé zmeny zraku a sluchu môžu spôsobiť, že budete náchylnejší na pády. Zhoršené videnie viac ako zdvojnásobuje toto riziko. A dokonca mierna strata sluchu strojnásobuje riziko náhodného pádu. Ak sa snažíte počuť, váš mozog používa všetku svoju energiu na to, aby sa pokúsil interpretovať reč, takže vašej rovnováhe nevenuje toľko pozornosti. Výsledkom je, že pravdepodobne narazíte a nakoniec spadnete.

Čo robiť, ak spadnete

Ak predsa spadnete, postupujte takto:

  • Skúste neprepadať panike. Zhlboka sa nadýchnite, kým sa neupokojíte.
  • Ak môžete vstať, prevráťte sa na bok, potom sa pomaly postavte na ruky a kolená a plazte sa na stoličku.
  • Položte ruky na sedadlo, aby ste boli v kľaku, potom sa pomaly zdvihnite a otočte telo, aby ste si sadli na stoličku. 
  • Pomôže vám to zabrániť príliš rýchlemu vstávaniu, z ktorého sa vám môže zatočiť hlava a znova spadnete.
  • Ak sa vám zdá, že ste zranení, niekde vás bolí, udreli ste si hlavu alebo sa vám točí hlava alebo je vám zle - volajte záchranku.
  • Aj keď sa cítite dobre, je dobré zavolať lekára. Môže vám položiť niekoľko otázok cez telefón a určiť, či ste v poriadku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok