Myómy maternice vyženiete z tela aj jedlom. Ktoré naopak podporuje ich rast?

TA3/bd
12.10.2021 18:00

Myómy maternice vedia mnohým ľuďom spôsobiť silnú bolesť a nepohodlie. Jedlo určite nie je jediným faktorom, ktorý prispieva k myómu, ale odborníci tvrdia, že na tomto stave hrá výraznú rolu.

Myómy maternice vyženiete z tela aj jedlom. Ktoré naopak podporuje ich rast?
FreePik

Fibroidy, tiež známe ako myómy, sú nádory maternice vytvorené z hladkého svalstva a spojivového tkaniva. Slovo „nádory“ môže znieť desivo, myómy sú zvyčajne benígne. V skutočnosti sa odhaduje, že až u 80 percent všetkých žien sa skôr či neskôr vyvinie myóm v určitom okamihu života. Myómy sa tiež objavujú s vekom až do menopauzy, keď sa už zriedka vyvíjajú alebo majú tendenciu sa zmenšovať, ak už sú prítomné.

Kým niektoré ženy si ani neuvedomujú, že myómy majú, iné majú bolestivé príznaky, vrátane ťažkých alebo predĺžených menzesov, bolesti panvy, zvýšeného močenia, zápchy a bolestí chrbta. Udržiavanie si zdravej hmotnosti prostredníctvom vyváženej stravy, ktorá obsahuje veľa čerstvého ovocia, zeleniny, chudých bielkovín a zdravých tukov, môže byť nápomocné pri znižovaní alebo predchádzaní ich rastu.

menzes FreePik

Spojenie medzi stravou a myómami

Samotná strava nemôže zabrániť alebo liečiť myómy, ale výskum naznačuje, že potraviny, ktoré jeme, môžu ovplyvniť riziko a rast. Zvýšené hladiny hormónov, ako je estrogén, môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku myómov. Ako to súvisí s našou stravou? Tukové bunky produkujú viac estrogénu, čo môže zvýšiť ich riziko.  Udržiavanie si zdravej hmotnosti prostredníctvom vyváženej stravy, ktorá obsahuje veľa čerstvého ovocia, zeleniny, chudých bielkovín a zdravých tukov, môže byť nápomocná pri znižovaní alebo prevencii ich rastu. Inými slovami, namiesto toho, aby ste sa konkrétne držali diéty s nízkym obsahom estrogénu, snažte sa jesť rôzne jedlá, ktoré podporujú vaše celkové zdravie.

vajce FreePik

Najlepšie potraviny

Žiadne jedlo nevylieči vaše myómy, ale niektoré živiny sú spojené so zlepšením symptómov a znížením ich rastu. 

1. Potraviny bohaté na vitamín D

Vajcia sú dobrou voľbou, ak máte myómy, pretože sú bohaté na vitamín D. Príliš nízke hladiny sú spojené so zvýšeným rizikom. Vitamín D pravdepodobne ovplyvňuje riziko a rast vďaka svojej úlohe v génovej expresii. To znamená, že zastavením množenia určitých buniek môže vitamín zablokovať rast myómov. Aby to však fungovalo, musí byť hladina vitamínu D dostatočná. To môže byť jedným z dôvodov, prečo štúdie opakovane zistili, že ľudia s maternicovými myómami majú nižšie hladiny vitamínu D v porovnaní s ľuďmi bez. Vitamín D nie je najľahšou živinou, ktorú nájdete vo svojej strave, ale dobrým zdrojom sú nasledujúce potraviny:

  • Mastné ryby ako losos a tuniak 
  • Žĺtky
  • Niektoré obohatené potraviny (mlieko, jogurty a raňajkové cereálie)

soja FreePik

2. Ľanové semienka

Nielenže dodávajú rastlinné omega-3 (tiež známe ako ALA), ale sú tiež skvelým zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre ľudí s myómami, najmä ak zápasia so zápchou. Prečo? Keď máme zápchu, je viac času na opätovnú aktiváciu estrogénu a jeho absorpciu z čreva, čo môže potenciálne viesť k zvýšeným hladinám estrogénu v tele. Strava bohatá na vlákninu je spojená s nižšími hladinami estrogénu.

Ľanové semienka tiež obsahujú zlúčeniny nazývané lignany, ktoré pôsobia ako fytoestrogény. Pri miernom jedení môžu fytoestrogény v tele mierne blokovať účinky nadbytočného, skutočného estrogénu, čo bráni jeho schopnosti podporovať rast fibroidov. Vždy sa rozhodnite pre mleté ľanové semienka, pokiaľ ich nemiešate do smoothie. Celé semená sú pre telo ťažko odbúravateľné, ale ich pomletie nám pomôže lepšie ich stráviť a využiť ich zdravotné výhody.

citrusy FreePik

3. Sója

Možno ste už počuli, že fytoestrogény nie sú ženskými hormónmi. Sója však môže v skutočnosti slúžiť ako „antiestrogén“. Inými slovami, rovnako ako ľan, aj sója môže tlmiť účinky skutočného estrogénu v tele. Sója obsahuje fytoestrogény, ktoré sa veľmi líšia od xenoestrogénov (nachádzajúcich sa v plastoch a pesticídoch), ktoré môžu byť škodlivé pre naše hormóny aj pre celkové zdravie. Výskum ukazuje, že sója je pomerne neutrálna a dokonca má ochranné výhody proti niektorým druhom rakoviny.

4. Citrusy

Všetky celé plody môžu pomôcť zmenšiť myómy, ale citrusy sú obzvlášť múdrou voľbou. Aj keď sa ľuďom s myómom odporúča jesť veľa zeleniny a ovocia, výskum naznačuje, že citrusové plody, ako sú grapefruity a pomaranče, patria k najdôležitejším rastlinám na prevenciu myómov.

5. Jedlo pre črevnú imunitu

Cibuľa podporujúca črevá sa používa na ochutenie jedál v mnohých kuchyniach. Čokoľvek, čo podporuje zdravie čriev, podporuje zdravé hormóny. Baktérie v čreva sa totiž podieľajú na detoxikácii a eliminácii nadbytočných estrogénov.

INFO: Odporúča sa tiež vyhýbať sa zápalovým potravinám, ako sú potraviny s prebytkom pridaného cukru, alkoholu, spracovaného mäsa, rafinovaných uhľohydrátov a rastlinných olejov s vysokým obsahom prozápalových omega-6 mastných kyselín.

crevo FreePik

6. Zelený čaj

Aj denné dopĺňanie extraktu zo zeleného čaju výrazne znižuje veľkosť maternicových myómov. Ale samozrejme, užívanie extraktu zo zeleného čaju v doplnkovej forme nie je to isté ako pitie šálky zeleného čaju. Doplnky sú oveľa koncentrovanejšie. Opatrne s nimi. 

7. Potraviny bohaté na draslík

Banány sú bohaté na draslík a podporujú dobré zdravie čriev, ktoré môžu pomôcť pri myómoch. Strava s vysokým obsahom draslíka je užitočná na zníženie krvného tlaku, pretože pôsobí proti účinkom sodíka v tele. To je jeden z dôvodov, prečo sa ľuďom s myómom odporúčajú potraviny bohaté na draslík, ako sú banány. Medzi ďalšie zdravé potraviny s vysokým obsahom draslíka patria:

  • Avokádo
  • Šošovica
  • Zemiaky
  • Paradajky
  • Jogurt

jogurt FreePik

Najhoršie potraviny (a nápoje) 

1. Červené mäso (vrátane bravčového)

Konzumácia veľkého množstva živočíšnych bielkovín, ako je hovädzie, bravčové a jahňacie, môže zvýšiť riziko vzniku myómov. Nemusíte sa týmto proteínom úplne vyhýbať, ale obmedzte jeho príjem. 

2. Alkohol

Smutné, ale pravdivé. Alkohol narušuje hormóny, čo znamená, že môže zhoršiť nerovnováhu estrogénu v tele. Pretože alkohol je toxín, pečeň uprednostňuje detoxikáciu tohto toxínu pred všetkými svojimi obvyklými činnosťami, ako je metabolizmus hormónov, vyrovnávanie hladiny cukru v krvi a odstraňovanie ďalších toxínov.

3. Mliečne výrobky?

Výskum mliečnych výrobkov a myómov nie je jednoznačný. Ale vieme, že chemikálie narúšajúce endokrinný systém sa môžu hromadiť v živočíšnom tuku, plnotučné mlieko alebo jogurt môžu byť škodlivejšie ako alternatíva s nízkym obsahom tuku. Najlepšie potraviny, ktoré môžete konzumovať na myómy, sú tie, ktoré majú vysoký obsah vlákniny, ako je ovocie, zelenina a celozrnné produkty, protizápalové potraviny, ako sú tučné ryby, orechy a semená a kvasené potraviny, ako jogurt a kefír. Je tiež dobré jesť potraviny, ktoré podporujú zdravie pečene a podporujú metabolizmus estrogénu, ako napríklad kapustová zelenina, citrusy, bobule, ľanové semienko a artičoky.

Tip: Ak úplný zákaz pitia alkoholu neprichádza do úvahy, zamerajte sa na zníženie toho, koľko vypijete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok