Nadčasový tartan, káro a kocka: Oblečte sa na jeseň do nesmrteľných vzorov

TA3/zm
15.10.2021 08:00

S týmito vzormi nešliapnete vedľa a je pritom jedno, koľko máte rokov alebo akú máte postavu. Kocka a jej najrôznejšie prevedenia boli, sú a budú v móde. Poznáte jej najznámejšie prevedenia?

Nadčasový tartan, káro a kocka: Oblečte sa na jeseň do nesmrteľných vzorov
Sinsay

Jedno z najznámejších károvaných prevedení v histórii módy je spojením červenej, bielej, čiernej  a pieskovej farby. Ak hádate, že ide o vzor Burrbery, známy tiež ako britské káro, trafili ste. Okrem tejto dnes už legendárnej značky je však množstvo ďalších kockovaných a károvaných vzorov, ktoré majú silné meno a tradíciu.

Gingham kocka

O kultový vzor, ktorý vyzerá ako vidiecke retro, sa bijú Angličania i Francúzi. Tento druh kocky je pravidelný a pozostáva z dvoch, respektíve troch farieb, pretože jedna je v silnejšou a slabšom odtienu. Angličania jej dali názov Gingham, a Francúzi zas Vichy.

Gingham kocka Mohito

Tartan

V prípade tartanu nejde len o vzor, ale priamo o látku, ktorá je tkaná do štvorca a používa sa od 18. storočia pre škótske kilty. Podľa rodu sa však menili pri vyrábaní tejto látky farby priadze, takže v škótsku do dnešného dňa existuje viac ako tisíc druhov tartanov.   

Škótske káro

Možno je pre vás tartan a škótska kocka to isté, keďže pochádzajú z rovnakej krajiny, ale týmto názvom označujeme látku, ktorá má červený základ a zvyšné farby nemusia byť až tri, ako pri tartane. Najčastejšou kombináciou k červenej  

Káro Reserved

Káro esterházy

Názov možno evokuje, že pôvod látky je niekde inde, ale opäť sme pôvodom v Škótsku. Tento názov  sa používa pre názov väčší typ kára, ktoré vytvára jemnú kresbu. V minulosti si ho však obľúbil rakúsko-uhorský šľachtic, ktorý vzoru prepožičal pomenovanie pre naše končiny.

Druhov kára a kocky je nespočetné množstvo a prevedení ešte viac. Inšpiráciu si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok