Mimoriadna schôdza k ochrane slovenskej pôdy bude vo štvrtok

TA3 TASR
12.10.2021 16:43

Mimoriadna schôdza iniciovaná Smerom-SD, ktorá sa má venovať ochrane poľnohospodárskeho a lesného pôdneho fondu na Slovensku, bude vo štvrtok popoludní. Vyplýva to z informácií zverejnených na webovej stránke Národnej rady SR.

poľnohospodárstvo, farmár, traktor, 1140x
TASR/Lukáš Grinaj

V odôvodnení návrhu uznesenia poslanci konštatujú, že v súčasnosti sa objavujú zahraničné iniciatívy s cieľom získať vlastníctvo slovenskej poľnohospodárskej a lesnej pôdy. "Nóvum je však v tom, že o kúpu pozemkov a nehnuteľností na Slovensku prejavujú záujem cudzie štáty, osobitne Maďarsko," dodali predkladatelia.

Poslanci chcú v návrhu uznesenia požiadať vládu, aby okamžite predložila na rokovanie parlamentu návrh ústavnoprávnej úpravy chrániacej poľnohospodársky a lesný pôdny fond a návrhy všetkých nevyhnutných opatrení chrániacich SR pred skupovaním pozemkov zahraničnými subjektmi vrátane iných štátov.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok v utorok informoval o tom, že vláda Maďarska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. Korčok toto rozhodnutie berie na vedomie a považuje to za dôkaz nevyhnutnosti vzájomných konzultácií a intenzívneho dialógu o všetkom, čo obe krajiny robia vo svojich vzájomných vzťahoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok