Schwarzenberg vyhral spor o rakúske a bavorské zámky a sídla

TASR
9.11.2012 06:26

Český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg vyhral dedičský spor, v ktorom sa s nevlastnou sestrou Alžbětou Pezoldovou prel o rozsiahly majetok. Rakúsky najvyšší súd vo Viedni rozhodol, že si Schwarzenberg môže nechať zdedené zámky a usadlosti v Rakúsku a Bavorsku.

Schwarzenberg vyhral spor o rakúske a bavorské zámky a sídla
SITA

Informovala o tom vo štvrtok česká spravodajská webová stránka iDNES.cz, ktorá citovala tlačové agentúry DPA a APA.

Dvanásť rokov trvajúci spor ukončil súd počas neverejného pojednávania v prospech 74-ročného Schwarzenberga. Oznámila to hovorkyňa súdu Elisabeth Lovreková. Verdikt bol vynesený 25. októbra.

Predmetom sporu bol okrem iného Schwarzenberský palác vo Viedni, zámok Murau na juhu Rakúska a rozsiahle lesy v Štajersku a Salzburgu.

Schwarzenberg sa stal dedičom majetku, hoci pochádza zo schudobnenej vedľajšej línie rodiny. V 60. rokoch minulého storočia si ho adoptoval Jindřich Schwarzenberg z vetvy z Hlbokej, lebo mal iba dcéru. Podľa rodinného práva Schwarzenbergovcov majú majetok rodiny dediť mužskí potomkovia.

Jindřich Schwarzenberg v závete napríklad určil, že potomkovia majú urobiť všetko pre to, aby získali späť zoštátnený majetok rodiny v Československu, ktorý bol pritom predbežne určený pre Pezoldovú. Ona však začala vymáhať celý majetok, pretože Schwarzenberg údajne uvedenú klauzulu nesplnil.

"Aktuálna právna situácia a súdna právomoc v Česku však nepripúšťajú realistickú nádej na úspech pri vznášaní nárokov," uviedol rakúsky súd. Sestre tak v Českej republike zostala len rodinná hrobka v Domaníne pri Třeboni, ktorú si sama v ČR vysúdila.

Pezoldová začala o návrat rodového majetku na českom území bojovať hneď po roku 1989. Podľa reštitučného zákona však nemohla získať majetok, lebo bol zhabaný pred 25. februárom 1948.

Schwarzenbergovci prišli okrem iného o zámky v Hlbokej nad Vltavou a v Českom Krumlove, o paláce v centre Prahy a celý rad nehnuteľností v južných Čechách. Majetok orlickej vetvy rodu vrátane zámkov Orlík, Čimelice, Zvíkov a Sedlec pri Kutnej Hore získal Karel Schwarzenberg naspäť v reštitúciách po roku 1990.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok