Taliansky ústav analyzoval účinnosť mRNA vakcín po siedmich mesiacoch, výsledky prekvapili

TA3 ČTK
13.10.2021 06:00

Účinnosť očkovania takzvanými mRNA vakcínami proti covidu vo väčšine populácie v Taliansku po siedmich mesiacoch od podania druhej dávky neklesla, u niektorých ľudí však mierny pokles účinnosti zaznamenali. Ukázala to štúdia.

Moderna vakcína 1140 px
TASR/AP

Podľa agentúry Reuters to uviedol Taliansky zdravotnícky ústav, ktorý spoločne s talianskym ministerstvom zdravotníctva analyzoval dáta na vyše 29 miliónoch ľudí očkovaných mRNA vakcínami. Medzi ne patria napríklad aj prípravky od firiem Pfizer a BioNTech alebo spoločnosti Moderna.

Iné výsledky ako v Lancete

Taliansky zdravotnícky ústav zistil, že väčšine populácie poskytovalo očkovanie po siedmich mesiacoch od podania druhej dávky 89-percentnú ochranu pred infekciou. Ochranu proti úmrtiu a proti stavu, ktorý si vyžaduje hospitalizáciu, potom ústav skúmal šesť mesiacov od podania druhej dávky. Väčšine populácie zostala aj po uplynutí tohto času ochrana pred hospitalizáciou na 96 percentách a pred úmrtím súvisiacim s covidom na 99 percentách.

Pokiaľ ide o ochranu pred infekciou, ústav prišiel k iným záverom ako autori štúdie, ktorú realizovali spoločnosti Pfizer a zverejnili v odbornom časopise Lancet. Táto štúdia tvrdí, že účinnosť vakcíny vyrobenej spoločnosťami Pfizer a BioNTech klesla po šiestich mesiacoch z 88 percent na 47 percent. 

Výskum zverejnený v časopise Lancet bol založený na elektronických zdravotných záznamoch 3,4 milióna klientov amerického poskytovateľa zdravotníckej starostlivosti. Rozdiely mohla spôsobiť skutočnosť, že v Taliansku a USA platia iné proticovidové opatrenia, podotkla agentúra Reuters.

Ústav ďalej uviedol, že pri osobách so zníženou imunitou klesla ochrana pred infekciou už 28 dní po druhej dávke. Miera zníženia sa pritom značne líšila podľa toho, aké ochorenie oslabenie imunitného systému spôsobovalo.

Pri ľuďoch s takzvanými komorbiditami, teda pri tých, ktorí súčasne trpia ďalšími ochoreniami, ale nemusia mať oslabenú imunitu, štúdia zaznamenala zníženie ochrany pred infekciou zo 75 percent po 28 dňoch od druhej dávky na 52 percent po uplynutí siedmich mesiacov. Účinnosť očkovania pri osobách starších ako 80 rokov a klientov domovov seniorov sa tiež mierne znížila, podľa ústavu však zostala nad 80 percentami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok