Tak takto?!: Ako by mala vyzerať účinná liečba Covidu-19 a aká je realita

TA3
12.10.2021 10:36

Pár dní sa necítite vo svojej koži, tečie vám z nosa, máte teplotu a začínajúci kašeľ. Idete na PCR test a v telefóne vám potom pípne sms správa s pozitívnym výsledkom. Drvivá väčšina ľudí zavolá svojmu obvodnému doktorovi a začne hľadať na internete odporúčané postupy.

Nové čísla
TASR/Radovan Stoklasa

Z oboch zdrojov dostane deväť z desiatich pacientov všeobecné informácie typu dodržiavajte karanténu, merajte si teplotu, saturáciu, tlak, pulz, hovorte o svojom stave s rodinou a pravidelne vetrajte. K pitnému režimu si nasaďte voľnopredajné lieky na tlmenie horúčky, bolestí a kašľa, pridajte vitamíny. Ak sa vám stav zhorší, volajte si záchranku.

Pri ľahkom priebehu virózy domáca liečba stačí. Otázka však znie inak. Dalo by sa zabrániť ťažkým priebehom ochorenia v prípade, že by sa od začiatku nasadila účinná liečba?

Aké pokyny pre liečbu Covidu-19 dnes majú obvodní lekári, aké vyšetrenia a lieky predpisujú svojim pacientom a čím sa ochorenie má a dá liečiť tak, aby sa stav chorého neskomplikoval natoľko, že bude potrebovať nemocničnú liečbu? V dnešnej relácii Tak takto?! bude o tejto vysoko aktuálnej téme hovoriť Anka Žitná s lekárkou Etelou Janekovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok