EÚ a Latinská Amerika ukončili banánovú vojnu

TASR, TA3
8.11.2012 22:03

Viac než 20 rokov trvajúci spor medzi Európskou úniou (EÚ) a krajinami Latinskej Ameriky, známy pod označením "banánová vojna", sa dnes oficiálne skončil potom, ako obe strany sporu v centrále Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v Ženeve podpísali konečnú dohodu.

V rámci nej Európska únia a 11 štátov Latinskej Ameriky formálne ukončili osem zostávajúcich sporov. Skončí sa tak najdlhší multilaterálny obchodný konflikt v povojnovej histórii. Spor, ktorý sa začal ešte v roku 1991, vyvolalo uprednostňovanie krajín z Afriky, Karibskej oblasti a Tichomorského regiónu Európskou úniou na úkor pestovateľov banánov z Latinskej Ameriky.

Na ich produkty totiž EÚ stanovovala vysoké dovozné clá. Tie sa dotkli štátov Brazília, Kolumbia, Kostarika, Ekvádor, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nikaragua, Panama, Peru a Venezuela. Predbežnú dohodu, ktorá bola základom ukončenia sporu, uzatvorili obe strany ešte v decembri 2009, pričom na jej základe sa clo na dovoz banánov z Latinskej Ameriky malo postupne z vtedajších 176 eur za tonu znížiť do roku 2017 na 114 eur/tona. Tento rok platí pre banány zo spomínaných krajín clo vo výške 136 eur/tona.

"Toto je skutočne historická chvíľa," povedal generálny riaditeľ WTO Pascal Lamy po podpísaní dohody. Ako dodal, trvalo to tak dlho, že mnohí ľudia, ktorí na riešení sporu pracovali, vo WTO aj ako predstavitelia vlád, sú už dávno na dôchodku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok