Pracovná verzia rozpočtu na rok 2022 počíta s deficitom 4,94 % HDP

TA3 TASR
11.10.2021 20:51

V roku 2022 by malo Slovensko hospodáriť s deficitom na úrovni 4,94 % HDP. Vyplýva to z pracovnej verzie rozpočtu na budúci rok, ktorý Ministerstvo financií SR predložilo na stredajšie, 13. októbra, rokovanie tripartity. O materiáli má rokovať ešte aj koaličná rada. V absolútnom vyjadrení by schodok štátneho rozpočtu v budúcom roku mal byť takmer 5,5 miliardy eur. V ďalšom roku počíta návrh už s nižším deficitom pod tri percentá HDP.

Minister financií Igor Matovič
TASR/Jaroslav Novák

Zatiaľ pracovná verzia prvého rozpočtu z dielne ministra financií Igora Matoviča počíta s celkovými príjmami štátneho rozpočtu v roku 2022 v hodnote takmer 20 miliárd eur, pričom výdavky vyčíslili tvorcovia rozpočtu na viac než 25 miliárd eur. "Na horizonte rozpočtu by mal hrubý dlh SR kulminovať v rokoch 2021 a 2022 na úrovni 61,5 % HDP a do roku 2024 klesnúť pod 59 % HDP," píše sa tiež v pracovnej verzii rozpočtu.

Zo štátneho rozpočtu by sa malo v roku 2022 poskytnúť obciam a vyšším územným celkom dokopy zhruba 1,6 miliardy eur vo forme dotácií. Rezervy vyčíslilo ministerstvo zhruba na 1,75 miliardy eur. Ministerstvo v materiáli určilo na rezervu na zmiernenie negatívnych vplyvov pandémie nového koronavírusu na rok 2022 zhruba 717 miliónov eur.

Prioritami je zdravotníctvo a školstvo

Návrh rozpočtu tiež obsahuje na roky 2022 až 2024 alokáciu peňazí z plánu obnovy v celkovom objeme 4,59 miliardy eur. Rezort tiež v materiáli poznamenal, že v oblasti kapitálových výdavkov sa bude aj budúci rok pokračovať s princípom nulového štartovacieho rozpočtu, ktorý sa zaviedol tento rok. Rezort financií informoval, že prioritami budúcoročného rozpočtu sú najmä oblasti zdravotníctva, školstva a sociálnych vecí.

Rozpočet ministerstva práce by mal byť medziročne vyšší o 171 miliónov eur, a to najmä pre nárast výdavkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia o 46,7 milióna eur, v súvislosti so zvýšením príspevku na opatrovanie a zvýšením výdavkov na podporu rodiny o 33 miliónov eur, či alokáciou výdavkov z Plánu obnovy a odolnosti v sume 39,5 milióna eur.

Výdavky v zdravotníctve by mali dosiahnuť budúci rok úroveň 6,38 miliardy eur, čo znamená medziročný rast o 411 miliónov eur. V oblasti liekov rozpočet počíta s vynaložením približne 57 miliónov eur za účelom zrušenia doplatkov pre vybrané skupiny obyvateľstva a na zabezpečenie inovatívnej liečby. Na dobeh zdravotnej starostlivosti, ktorá bola odložená pre pandémiu je na rok 2022 vyčlenených 100 miliónov eur. 

Naďalej sú v rozpočte kapitoly alokované prostriedky na úrovni 125 miliónov eur, ktoré umožnia dofinancovať zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. Zároveň sú vo výdavkoch zahrnuté aj prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti v celkovej sume 219,9 milióna eur.

O 459 miliónov eur by mali byť medziročne vyššie aj výdavky v oblasti školstva. "Za účelom podpory predprimárneho vzdelávania sa zvyšujú výdavky kapitoly na príspevok na výchovu a vzdelávanie detí v materských školách o sumu 10,9 milióna eur na celkovú sumu 26,1 milióna eur," podčiarkol rezort financií. Dodal, že šport bude v roku 2022 aj naďalej podporovaný prostredníctvom Fondu na podporu športu výdavkami zo štátneho rozpočtu v sume 31,5 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok