Prečo nás zo stévie rozbolí hlava? Skontrolujte si dávkovanie, alebo máte tento častý problém

TA3/bd
11.10.2021 18:00

Stévia je prírodné sladidlo. Napriek tomu, že je táto sladká náhrada cukru bez kalórií veľmi populárna, môže stáť za príčinou bolestí hlavy.

Prečo nás zo stévie rozbolí hlava? Skontrolujte si dávkovanie, alebo máte tento častý problém
Pixabay

Čo je stévia?

Je to listová rastlina a jej výťažok je po stáročia široko používaný na sladenie bylinných a liečivých čajov. Špecifické časti rastliny, ktoré vytvárajú sladiaci účinok, sa nazývajú steviol-glykozidy. Jedna lyžička je podľa výskumu až 300-krát sladšia ako cukor. Len štipka stévie sa rovná asi jednej čajovej lyžičke cukru. Ak preto použijete stévie príliš veľa, jedlo môže chutiť horko.

V práškovej forme sa používa na sladenie kávy a mnohých ďalších jedál. Napriek tomu, že je listy stévie potrebné spracovať na prášok, je považovaná za prirodzenejšiu ako iné neživinové sladidlá ako sú aspartám, sacharín a sukralóza. 

stevia Pixabay

Benefity 

Pre priemerného, zdravého človeka sa denný príjem glykozidov steviolu definuje za prijateľný až do 4 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti. Za bezpečné sú považované iba vysoko purifikované glykozidy steviolu vyrobené z listov stévie. Podľa výskumom má vysoké benefity, stojí za znížením vysokého krvného tlaku, cukrovky a dokonca aj rakoviny. 

Bolesti hlavy a ďalšie vedľajšie účinky

Umelé sladidlá môžu spôsobovať bolesti hlavy, obzvlášť u starších produktov, ako je aspartám. Už dlho je kontroverznou prídavnou látkou v potravinách. Jeho veľké dávky vyvolávajú alebo zhoršujú bolesti hlavy u ľudí náchylných na migrény. Stévia môže byť tiež spúšťačom. Pokiaľ ste ale zo stravy vylúčili umelé sladidlá a stále vás bolia hlavy, môže byť na vine niečo iné.

stevia Pixabay

Bolesti hlavy môžu byť spôsobené rôznymi spúšťačmi a často sú pre každého špecifické. Medzi ďalšie príčiny patrí stres, vynechávanie jedál, zmena spánku, konzumácia alkoholu, menštruácia a niektoré potraviny, ako napríklad konzervačné látky.

Rozpoznanie potenciálnych spúšťačov je nevyhnutné. Veďte si denník o bolesti hlavy, pomôže vám určiť hlavnú príčinu vašich bolestí. Okrem bolestí hlavy existuje aj niekoľko prípadov alergie na stéviu. Vo väčšine prípadov boli títo ľudia tiež silne alergickí na ambróziu, ako aj na sedmokrásky a nechtík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok