Hospitalizácia Zemana rokovaniam o novej vláde nebráni, tvrdí analytik

TA3 TASR
11.10.2021 16:54

Hospitalizácia českého prezidenta Miloša Zemana neznamená, že nemôžu prebiehať politické rokovania o tom, ako bude vyzerať nová vláda Českej republike.

Miloš Zeman prezident ČR 1140 px (TASR)
TASR

V súvislosti so zostavovaním nového kabinetu to v pondelok v rozhovore uviedol Lubomír Kopeček z katedry politológie na Masarykovej univerzite v Brne. Pripomenul sobotňajšie memorandum dvoch opozičných volebných koalícií, ktoré sa zaviazali, že nebudú rokovať s inými stranami. "Poverenie niekoho (zostavením vlády) je v českých pomeroch zvyk. Nie je to zakotvené v ústave a nie vždy sa to v minulosti použilo," zdôraznil s tým, že takýto postup nie je nevyhnutný.

Potrebný bude až pri vymenovaní premiéra

Prezident bude podľa jeho slov potrebný až pri samotnom vymenovaní nového predsedu vlády, čo bude trvať dlhší čas. Môže to totiž prebehnúť až po ustanovujúcej schôdzi Poslaneckej snemovne, ktorá – ak ju nezvolá prezident, čo je v tejto chvíli neisté – sa zíde v 30. deň po voľbách, čiže začiatkom novembra. Politológ dodal, že ak by snemovňa a Senát vyhlásili prezidenta za neschopného vykonávať svoj úrad, právomoc vymenovania premiéra a ďalších členov vlády prejde na predsedu Poslaneckej snemovne.  

Víťazom volieb koalícia SPOLU

Víťazom českých parlamentných volieb, ktoré sa konali v piatok a sobotu, sa stala koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) so ziskom 27,79 percenta hlasov a 71 mandátov. Druhé skončilo ANO premiéra Andreja Babiša, ktoré získalo 27,12 percenta hlasov (72 mandátov). Tretia je liberálna koalícia Piráti a Starostovia (PirátiSTAN) s 15,62 percenta hlasov (37 mandátov) a štvrtá strana Sloboda a priama demokracia (SPD), ktorá dostala 9,56 percenta hlasov (20 mandátov). Volebná účasť dosiahla 65,43 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok