Weiss: Vzdelanostná úroveň politikov v českej vláde je neporovnateľná so zostavou u nás

TA3
12.10.2021 07:00

V Českej republike sa dostáva k moci nová reprezentácia, ktorá prináša generačnú výmenu. Keďže z hry úplne vypadli sociálni demokrati a komunisti, úlohu opozičnej ľavice bude paradoxne hrať miliardár Andrej Babiš. O novej politickej mape Česka aj o paralelách medzi slovenskou a českou politikou sme sa rozprávali s bývalým veľvyslancom v ČR, Petrom Weissom.

Weiss
TASR/Pavel Neubauer

STAN, najväčší víťaz volieb

Weiss skonštatoval, že česká politika sa prudko posunie doprava. Bývalý veľvyslanec poukázal na to, že ľavicovú politiku bude paradoxne robiť strana miliardára Andreja Babiša. Zároveň si myslí, že babiš dosiahol vo voľbách solídny výsledok. 

Podľa Weissa je jediným riešením vláda na čele s Petrom Fialom, ktorú bude tvoriť koalícia Spolu a koalícia Piráti a STAN, pričom táto koalícia viedla k tomu, že Piráti na ňu "takmer umreli". Osobnostiam spomedzi Starostov sa totiž podarilo vo voľbách prekrúžkovať a predbehnúť Pirátov.

"Máme tu STAN, ktorý je najväčším víťazom týchto volieb, ale to je z programovoideologického hľadiska amorfné hnutie, o čom svedčí aj to, že raz už kandidovali s TOP 09, potom, tuším, s KDU a tak menili partnerov podľa toho, ako im to vyhovovalo. Dominujú tam skôr pravicovo konzervatívne orientovaní voliči, ale sú tam aj ľudia, ktorí nemajú také politické zázemie, aké je napríklad v Občianskej demokratickej strane," zhrnul Weiss.

Obrat doprava

"Z nášho hľadiska bude dôležité to, kto bude minister zahraničných vecí a ako sa bude definovať zahraničná politika," podotkol Weiss. Bývalý veľvyslanec spomenul, že kedysi, za vlády Roberta Fica a Bohumila Sobotku, sa vo V4 "hrala taká hra: dva plus dva. Česko a Slovensko spolu a Maďarsko a Poľsko, ako štáty s jasne konzervatívnymi vládami, mali v niektorých veciach iné názory".

"Teraz došlo k obratu doprava. Z tohto hľadiska sa česká vláda priblíži k tej, ktorá je v Poľsku a Maďarsku, aj keď to nebude na báze kresťanského konzervativizmu, ale skôr na báze občianskeho konzervativizmu," myslí si bývalý veľvyslanec.

Podľa Weissa je celková vzdelanostná úroveň a životopisy ľudí, ktorí predstavujú českú vládu, v mnohom neporovnateľná s tým, kto nám vládne na Slovensku, ale politický pôdorys je v mnohom podobný. Pripomenul, že dôležité bude nielen to, ako sa zachová česká koalícia, ale aj to, ako sa bude správať opozícia.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok