V Poľsku počas demonštrácií za EÚ zadržali aj synovca premiéra Morawieckého

TA3 TASR
11.10.2021 15:34

Štyroch ľudí vrátane synovca poľského premiéra Mateusza Morawieckého zatkla polícia počas rozsiahlych nedeľňajších protestov proti politike poľskej vlády, ktorá môže podľa kritikov Varšavu stáť členstvo v Európskej únii. S odvolaním sa na policajné zdroje o tom v pondelok informovala agentúra AP.

dfbv
TASR/AP

Organizátori a predstavitelia hlavného mesta Varšava uviedli, že na protestoch sa v nedeľu zúčastnilo do 100-tisíc ľudí, aby vyjadrilo svoju podporu EÚ. Synovec poľského premiéra Franek Broda tvrdil, že jeden z policajtov ho kopol do hlavy, kým pri zatýkaní ležal na zemi. Hovorca varšavskej polície Sylwester Marczak dočasné zadržanie Brodu potvrdil s tým, že mu boli nasadené putá, k tvrdeniam o policajnej brutalite sa však nevyjadril. Morawieckého synovec Broda (18) je kritikom poľskej vlády a aktivistom za práva ľudí LGBT.

Niekoľko desiatok ľudí dostalo vo Varšave pokutu za zapaľovanie svetlíc a prekážanie v doprave počas protestného zhromaždenia a následného pochodu k sídlu poľskej pravicovo orientovanej nacionalistickej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). K podobným protestom došlo aj v mnohých ďalších poľských mestách.

Demonštrácie vyvolalo minulotýždňové rozhodnutie poľského Ústavného súdu, že určité prvky práva EÚ sú v rozpore s poľskou ústavou. Podľa verdiktu má vnútroštátne právo nadradenosť nad právnymi normami Únie. Prípad inicioval Morawiecki, ktorý vyslovil pochybnosti v súvislosti s nadradenosťou právnych noriem EÚ. Na protesty vyzval bývalý predseda Európskej rady a poľský opozičný líder Donald Tusk. Vládu strany PiS obviňuje, že chce krajinu vyviesť z EÚ, čo vládni predstavitelia popierajú.

Kritici tvrdia, že verdikt Ústavného súdu, kde je mnoho sudcov lojálnych úradujúcej vláde, je možné vnímať ako odmietnutie hodnôt EÚ a môže viesť k "polexitu", teda nútenému odchodu Poľska z bloku 27 štátov. Poľsko a EÚ sa sporia v súvislosti s reformou súdnictva, ktorú predstavila PiS. Brusel upozornil, že reforma ohrozuje demokraciu v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok