Účasť v irackých voľbách bola najnižšia od čias Husajna. Vo volebnej miestnosti sa strieľalo

TA3 TASR
11.10.2021 08:56

Len 42 percent z 25 miliónov voličov odovzdalo svoje hlasy v nedeľňajších predčasných voľbách v Iraku. Je to najnižšia volebná účasť v piatych voľbách od zvrhnutia dlhoročného diktátora Saddáma Husajna v roku 2003. Už v roku 2018 klesla na rekordne nízku úroveň 44,5 percenta.

Irak: Účasť v piatych voľbách od zvrhnutia Saddáma Husajna bola rekordne nízka
TASR/AP

Vyvrcholenie frustrácie

Tento trend sa pripisuje frustrácii mnohých Iračanov z politických elít. Irak bohatý na ropu sa ocitol v politickej a hospodárskej kríze. Premiér Mustafá Kázimí vypísal voľby o pol roka skôr po masových protestoch proti bujnejúcej korupcii, upadajúcej ekonomike a zlej infraštruktúre, ktoré vypukli v októbri 2019. 

Organizátori protestov však vyzvali na bojkot volieb, pretože neočakávali, že by zmenili súčasný pomer síl. Zahraniční volební pozorovatelia pripísali nízku účasť aj viac ako 250-tisíc príslušníkom bezpečnostných zložiek, ktorí dohliadali na priebeh hlasovania. 

Podľa europoslankyne Violy von Cramonovej, šéfky volebných pozorovateľov EÚ, mohlo nasadenie takéhoto vysokého počtu vojakov a policajtov "ľudí trochu odradiť".  

Predpokladá sa víťazstvo populistov

Predpokladá sa, že voľby vyhrá blok populistického duchovného Muktadu Sadra, ktorý v doterajšom 329-člennom parlamente dominoval. Ďalšou významnou silou bude blok Fatah, zastrešujúci irackých šiitských moslimov podporovaných Iránom, ktorí v rokoch 2014 - 2017 bojovali po boku irackej armády proti Islamskému štátu.

Zabili vojaka

Hlasovanie poznačili podľa agentúry AFP technické problémy v niektorých volebných miestnostiach, ako boli nefunkčné čítačky odtlačkov prstov. Jeden vojak bol zabitý a ďalší zranený pri "neúmyselnej streľbe" ich kolegu vo volebnej miestnosti v provincii Dijála.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok