Krajčí kritizoval Lengvarského: Málo testujeme a máme najhorší nástup tretej vlny

TA3
10.10.2021 12:28

Máme najhorší nástup tretej vlny pandémie, málo testujeme PCR testami a aj školy dostali testy pre deti dosť neskoro. Exminister Marek Krajčí v relácii V politike kritizoval manažovanie pandémie a uviedol, že nám rýchlo pribúdajú aj obete. Poslanec Richard Raši vidí za neochotou ľudí zaočkovať sa viacero chýb vlády. Medzi nimi aj tú, že na začiatku očkovacej kampane stál na jej čele nedôveryhodný politik.

Krajčí sa neplánuje vrátiť

Krajčí v relácii kritizoval manažment pandémie na Slovensku. "Máme najhorší nástup tretej vlny, to je podmienené tým, aké opatrenia sa robili," uviedol exminister. Kritizoval tiež, že sa pred začiatkom školského roka nerozdistribuovali žiakom antigénové testy. Označil to za systémový problém. Krajčí podotkol, že na Slovensku máme aj najrýchlejší nástup úmrtí. Na stoličku ministra zdravotníctva sa neplánuje vrátiť.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru národnej rady Jana Bittó Cigániková považuje kritiku Lengvarského zo strany Krajčího a Matoviča za odvážny krok, keďže "padli zo svojich miest za svoju neschopnosť". K zlepšeniu situácie podľa nej pomôže lepšia komunikácia, opatrenia, trasovanie. Za najdôležitejšie považuje, aby sa ľuďom dali reálne informácie - rozdeľovanie a zverejňovanie štatistík na očkovaných a neočkovaných. Poslankyňa tiež uznala, že nebola dobre zvládnutá distribúcia testov do škôl.

Poslanec Richard Raši vidí za nízkou zaočkovanosťou niekoľko chýb. "Nemôže byť tvárou očkovania expremiér Matovič, ktorý užíva status najnedôveryhodnejšieho politika," povedal v relácii, pričom poznamenal, že expremiér bol zo začiatku tvárou očkovania. Za ďalšiu chybu označil, že až dva mesiace trvalo, kým rezort zdravotníctva začal zverejňovať reálne dáta, koľko neočkovaných je v nemocniciach. Kritizoval tiež, že sa nezverejňujú údaje, koľko neočkovaných je pripojených na pľúcnu ventiláciu, ale aj neskorý nástup kampane.

Sputnikom sa malo začať očkovať skôr

Najlepšou kampaňou na to, aby sa ľudia dali zaočkovať, je podľa Rašiho poznať čísla, ľudia by sa podľa neho skôr dali zaočkovať v kritickej situácii, ako v čase, kedy boli počty infikovaných nízke.

Krajčí je presvedčený, že očkovať ruskou vakcínou Sputnik sa malo začať oveľa skôr. Kritizoval, že nepribudli mobilné očkovacie jednotky, ktorých plánovali zriadiť 170, no zostalo to len pri čísle 50. Neskôr už nemalo podľa neho význam dávať peniaze do televíznej reklamy, bolo potrebné navštevovať ľudí osobne v regiónoch a vysvetľovať. 

Antigénové testovanie je v tejto situácii podľa Krajčího efektívne, pretože pri delta variante je človek už na druhý alebo tretí deň vysoko nákazlivý a infikuje ďalších. Krajčí kritizoval, že sa veľmi málo testuje PCR testami.

Pacienti sa nemusia báť

Zníženie platieb za poistencov štátu považuje Bittó Cigániková za veľký problém a nespravodlivosť voči poistencom. O téme chce diskutovať aj na koaličnej rade. Obmedzovania zdravotnej starostlivosti sa podľa Krajčího pacienti báť nemusia. Bittó Cigániková považuje zníženie platieb za poistencov štátu o viac ako 232 miliónov eur tiež za súčasť boja hnutia OĽANO za jednu zdravotnú poisťovňu. 

"Ak sa budeme takto správať aj v budúcnosti k zdravotným poisťovniam, budú krátiť zmluvy s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a budú si vytvárať väčší rezervný vankúš. Teraz zníženie zvládnu, ale neskôr to môže znamenať obmedzenie zdravotnej starostlivosti," upozornila Bittó Cigániková.

Krajčí však oponoval, že poisťovne budú mať 60-milionovú úsporu, pre pokračujúcu pandémiu sa tiež očakáva, že dôjde k odkladaniu zdravotnej starostlivosti a preto je v súčasnosti možné si časť peňazí odložiť. 

"Keby súkromné poisťovne neurobili určité účtovné operácie, vykázali by zisk. Je dôležité, aby teraz dostali len tie peniaze, ktoré potrebujú," uviedol Krajčí. Zdôraznil, že v prípade, ak nemocnice budú mať zvýšené náklady na pacientov s COVID-19 či na príplatky pre zdravotníkov, financie dostanú. "To pôjde z iných zdrojov, mimo zdravotného poistenia," pripomenul Krajčí. Obmedzovania zdravotnej starostlivosti sa podľa Krajčího pacienti báť nemusia.

Znižovanie platieb by podľa Rašiho nemal súčasný šéf zdravotníctva dovoliť. "Ak minister nezabojuje, znamená to, že hodil zdravotníctvo cez palubu. Mal by s ministrom financií Igorom Matovičom rokovať a vysvetľovať," apeloval Raši. V opačnom prípade štát začne nútiť poisťovne, aby znižovali platby poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Nevyhnutné je tiež podľa neho zvyšovať platy zdravotníkom, inak hrozí ich masívny odchod.

Poslanec NR SR Vladimír Baláž je presvedčený, že k obmedzeniu základnej zdravotnej starostlivosti nedôjde. "My ale potrebujeme rozvíjať skríningové, preventívne programy, inovácie, ale to bez peňazí nepôjde," dodal Baláž.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok