V Iraku si predčasne volia parlament, očakáva sa rekordne nízka účasť

TA3 TASR
10.10.2021 11:07

V Iraku sa v nedeľu začali predčasné parlamentné voľby. Hlasovanie je vnímané ako ústupok protivládnym protestom, očakáva sa však, že bude bojkotované mnohými voličmi, ktorí nedôverujú prísľubom reforiem.

V Iraku si predčasne volia parlament, očakáva sa rekordne nízka účasť
TASR/AP

Ako informovala agentúra AFP, volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h ráno miestneho času (6.00 h SELČ). "Musím prísť voliť v záujme zmeny k lepšiemu a zmeny súčasných vodcov, ktorí sú nekompetentní," povedal jeden z prvých voličov Džímánd Chálil. "Mali množstvo sľubov, ale nič nám nepriniesli," dodal.

V irackej metropole Bagdad je hlasovanie sprevádzané prísnymi bezpečnostnými opatreniami, voliči sú pred vstupom do volebných miestností dvakrát kontrolovaní. V Iraku pre voľby zatvorili aj letiská, ktoré zostanú mimo prevádzky do pondelkových skorých ranných hodín.

Napriek tomu, že iracká vláda v roku 2017 deklarovala víťazstvo nad džihádistickou organizáciou Islamský štát, spiace bunky džihádistov pokračujú v útokoch, pripomína AFP.

Volebné miestnosti budú otvorené do 18.00 h miestneho času (19.00 h SELČ) a prvé predbežné výsledky sa očakávajú do 24 hodín po ich uzatvorení. Hlasovanie monitorujú desiatky pozorovateľov vyslaných Európskou úniou a Organizáciou Spojených národov.

Výsledky hlasovania nevedia predpovedať 

Iracký premiér Mustafá Kázimí svoj hlas odovzdal skoro ráno v prísne stráženej bagdadskej štvrti Zelená zóna. "Je to príležitosť na zmenu," uviedol a zároveň vyzval obyvateľov Iraku, aby prišli k volebným urnám. "Poďte voliť, zmeňte svoju realitu, pre Irak a pre vašu budúcnosť," povedal Kázimí, ktorého politická budúcnosť visí na vlásku. Len málo pozorovateľov je však ochotných predpovedať, kto z hlasovania vzíde ako víťaz, píše AFP. Analytici však už naznačili, že hlasovanie bude sprevádzať rekordne nízka účasť.

Práve Kázimí, ktorý sa ujal funkcie v máji minulého roka, vyhlásil konanie volieb o niekoľko mesiacov skôr v reakcii na rozsiahle protesty, pripomína agentúra DPA. Masové protesty v Iraku vypukli v roku 2019. Demonštranti vtedy vyzývali vládu na odstúpenie a rozpustenie parlamentu, ako aj na zmenu politického systému krajiny, ktorý je v platnosti od invázie vedenej USA v roku 2003.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok