Kolumbijská mníška je na slobode. V roku 2017 ju uniesli extrémisti

TA3 TASR
10.10.2021 10:58

V sobotu oslobodili kolumbijskú mníšku, ktorú v Mali pred viac ako štyrmi rokmi uniesli extrémisti napojení na teroristickú sieť al-Káida. Gloriu Narvaezovú zajali vo februári 2017 neďaleko malijských hraníc s Burkinou Faso.

Kolumbijská mníška je na slobode. V roku 2017 ju uniesli extrémisti
TASR/AP (ilustračné)

Malijský prezident v reakcii na oslobodenie ocenil mníškinu odvahu a statočnosť. Podmienky jej prepustenia neboli zverejnené. Narvaezovú zadržiavala al-Káida v islamskom Maghrebe. Teroristická skupina zverejnila niekoľko videí, v ktorých rehoľníčka žiada Vatikán o pomoc,  informovala agentúra AP.

"V prvom rade ďakujem Bohu, ktorý je svetlom a pokojom, ďakujem malijským úradom, prezidentovi za všetko úsilie vynaložené  na moje oslobodenie," uviedla Narvaezová v krátkom vyhlásení pre štátnu televíziu. "Nech vás Boh žehná, nech Boh žehná Mali. Veľmi, veľmi vám ďakujem," dodala.

Skupina napojená na al-Káidu stále drží v zajatí niekoľko ľudí zo Západu, vrátane amerického duchovného, ktorého uniesli v Nigeri, a francúzskeho novinára.

Agentúra Reuters dodáva, že únosy sú lukratívnym zdrojom peňazí pre islamistické skupiny v západoafrickom regióne Sahel, kde vedú povstanie proti národným armádam, francúzskym jednotkám a mierovým silám OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok