V ústraní zomrel herec Eduard Bindas

SITA
8.11.2012 14:28

Vo veku 86 rokov zomrel slovenský herec Eduard Bindas, ktorý bol známy aj z dabingu. Rodák zo Strážskeho v okrese Michalovce skonal už v nedeľu 28. októbra, no o jeho úmrtí dlho nik netušil. Až dnes o ňom informoval portál Topky.sk.

V ústraní zomrel herec Eduard Bindas
TASR

O jeho smrti nič nevedeli jeho hereckí kolegovia ani divadlo Nová scéna, kde naposledy účinkoval. "Nikto z hercov o tom nevie,” povedal zdroj portálu. "Nikto nás s tým oficiálne neoboznámil, nevieme, či je to pravda,” povedali zástupcovia divadla. Podľa zdroja portálu Topky.sk si rodina neželala, aby o tom niekto hovoril. Utajený bol aj jeho pohreb, ktorý sa vraj konal v utorok 30. októbra v bratislavskom Slávičom údolí, a na ktorom údajne bolo iba sedem ľudí.

Eduard Bindas sa narodil 3. januára 1926. V rokoch 1947 až 1949 študoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Od roku 1947 bol členom štúdia Národného divadla, neskôr pôsobil v Dedinskom divadle, v činohre Štátneho divadla v Košiciach, v Divadla Petra Jilemnického v Žiline, v Armádnom divadle v Martine a od roku 1957 až do odchodu na dôchodok bol členom činohry Novej scény v Bratislave.

Vo filme Kapitán Dabač (1959) si Bindas zahral nemeckého majora, v snímkach Jánošík I. a II. (1962) stvárnil postavu Aurela Révaya a v historickej dráme Majster kat (1966) Aliho Pašu. Komediálne, ale i charakterové úlohy stvárnil v celovečerných filmoch ako Panna zázračnica (1966), Traja svedkovia (1968), Človek na moste (1972) alebo Červené víno (1976) a predstavil sa i v desiatkach televíznych filmov.

Naposledy si zahral epizódnu úlohu v seriáli Mesto tieňov. Daboval napríklad pána Wilsona v rodinnej komédii Postrach Denis (1993) či Cornelia Fudgea v snímkach z filmovej série o Harrym Potterovi. Po odchode na dôchodok žil v ústraní a s médiami vôbec nekomunikoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok