Libanon sa zmieta v kríze, v krajine uzavreli pre nedostatok paliva dve najväčšie elektrárne

TA3 TASR
10.10.2021 08:28

V Libanone pre nedostatok paliva odstavili dve najväčšie elektrárne Deir Amar a Zahrani. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vládneho predstaviteľa.

Libanon sa zmieta v kríze, v krajine uzavreli pre nedostatok paliva dve najväčšie elektrárne
TASR/AP (ilustračné)

Elektrická sieť "dnes (v sobotu) napoludnie úplne prestala  pracovať" a jej reštart je v najbližších dňoch nepravdepodobný. Libanon sa posledných 18 mesiacov zmieta v hospodárskej kríze a zažíva extrémny nedostatok paliva. Táto kríza priviedla polovicu obyvateľov do chudoby, ochromila menu krajiny a vyvolala veľké demonštrácie proti politikom. Nedostatok cudzej meny skomplikoval platby zahraničným dodávateľom energie.

Veľa Libanončanov je už závislých od dieselových generátorov. Ich prevádzka je vzhľadom na nedostatok paliva stále drahšia a nedokáže vykryť deficit energie z celonárodnej siete. Už pred odstavením týchto dvoch elektrární ľudia v Libanone často dostávali elektrinu len dve hodiny denne. Libanonská štátna elektrárenská spoločnosť vo vyhlásení potvrdila odstavenie dvoch elektrární, ktoré spoločne poskytujú zhruba 40 % elektrickej energie v krajine.

Témy: Palivo Libanon
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok