Jedlé gaštany majú toľko vitamínu C ako citrón, uvádzajú odborníci

TA3 TASR
9.10.2021 21:30

Gaštany sú zdrojom vitamínov ako vitamín C a vitamíny skupiny B. Taktiež sú aj zdrojom minerálov ako draslík, meď, horčík a taktiež obsahujú vlákninu. Konzumácia gaštanov posilňuje imunitný systém.

Jedlé gaštany majú toľko vitamínu C ako citrón, uvádzajú odborníci
TASR/AP

Gaštany tiež prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému tým, že draslík a horčík nachádzajúce sa v gaštanoch, pomáhajú regulovať krvný tlak. Na sociálnej sieti to uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto. 

"Konzumáciou gaštanov podporujeme zdravú funkciu mozgu, keďže gaštany sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré sú priamo spojené so správnym neurologickým vývojom a funkciou. Okrem toho draslík pomáha zvýšiť prietok krvi do mozgu a podporuje tak zdravie nervového systému," vysvetlil Regionálny úrad verejného zdravotníctva .

Vláknina obsiahnutá v gaštanoch pomáha v prevencii zápchy a plody tiež pomáhajú pri kontrole hladiny cukru v krvi. "Hoci gaštany obsahujú väčšie množstvo sacharidov, vláknina v nich obsiahnutá zaisťuje, že telo sacharidy vstrebáva pomaly a tým pomáha zabrániť prudkému nárastu hladiny cukru v krvi," spresnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Gaštany sú dobré aj pre zdravie kostí, keďže meď je dôležitá pri absorbovaní železa, ktoré je nevyhnutné pre rast a vývoj kostí a horčík je potrebný na podporu ich minerálnej hustoty. "Surové gaštany však obsahujú vysoký obsah trieslovín, čo môže u osôb na ne citlivých spôsobiť tráviace problémy alebo iné komplikácie, najmä u ľudí s ochorením pečene alebo obličiek. Preto je lepšie ich tepelne upraviť," upozornil Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Gaštany je možné pridať do šalátov, plniek, polievok a dezertov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok