Babiš nezabudol na špinavú kampaň voči nemu. Fialovi zagratuloval k výsledku

TA3 TASR
9.10.2021 20:21

Český premiér Andrej Babiš v sobotu večer označil volebný výsledok svojho hnutia ANO, ktoré skončilo druhé za opozičnou koalíciou SPOLU, za skvelý po "špinavej kampani" voči nemu. ANO podľa jeho slov po prieskumoch nečakalo takýto výsledok, no ani to, že napokon prehrá.

Koalície označil za podvod

Babiš na tlačovej konferencii gratuloval lídrovi SPOLU Petrovi Fialovi k víťazstvu. Zdôraznil súčasne, že ANO bude stranou s najvyšším počtom poslancov, pričom koalície označil za podvod voči voličom.

Babiš doplnil, že ANO išlo do volieb s maximálnym nasadením, proti nemu však stálo päť strán - z koalícií SPOLU a Piráti a Starostovia -, ktoré mali podľa neho jediný program: "Odstrániť Babiša." "Rôzne vymyslené kauzy opakovane zdôrazňovali. Hlavne pandémiu, konflikt záujmov, teraz Francúzsko, k tomu môjho syna," vymenoval. "Keby si to s nami rozdali samostatne, tak by sme vyhrali. Proti nám boli aj vybrané médií," vyhlásil.

Na rade je prezident

"Uvidíme, ako sa prezident Zeman rozhodne, či ma poverí alebo nepoverí zostavením vlády," povedal Babiš s tým, že rozhovory sa začnú v stredu. "Ak má pán prezident poverí, tak bude vyjednávať a oslovím koalíciu SPOLU," priblížil Babiš, no nespresnil, čo by mohol ponúknuť koalícii, ktorá dlhodobo odmieta spoluprácu s ním, píše server Novinky.cz. Podľa servera iDnes.cz vylúčil rokovania s Pirátmi a Starostami, ktorí skončili tretí.

Na informáciu, že mu koalícia SPOLU môže ponúknuť post predsedu Poslaneckej snemovne, reagoval so smiechom. "Viete, že neviem rozprávať, čo by som tam robil. Snemovňa je pre mňa peklo, to je katastrofa. To je pokus o žart. Možno provokácia. Ja som manažér, moje miesto je vo vláde," vyhlásil. Babiš okrem toho odmietol potvrdiť, či z politiky odíde, pokiaľ hnutie ANO skončí v opozícii, ako to v minulosti povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok