Šéfovia ČSSD i komunistov po neúspechu vo voľbách odstupujú

TA3 TASR
9.10.2021 20:15

Českí sociálni demokrati ani komunisti sa po prvý raz vo svojej histórii nedostali do Poslaneckej snemovne. Predbežné výsledky volieb im pripisujú menej ako päť percent hlasov potrebných na vstup do dolnej komory Parlamentu ČR. Šéfovia oboch strán už avizovali rezignáciu.

Šéfovia ČSSD i komunistov po neúspechu vo voľbách odstupujú
TASR/AP

Predseda Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Jan Hamáček, ktorý bol v doterajšej vláde premiéra Andreja Babiša (ANO) vicepremiérom a ministrom vnútra, na tlačovej konferencii povedal, že z postu rezignuje 25. októbra. Uviedli to spravodajské servery Seznam Zprávy a Novinky.cz.

Strana podľa Hamáčkových slov pod jeho vedením nesplnila cieľ prejsť do Poslaneckej snemovne. "Naši občania si na najbližšie štyri roky vybrali pravicovú vládu," povedal Hamáček. Dodal, že ČSSD zaplatila volebných výsledkom časť ceny za účasť v doterajšej vláde. Strana podľa neho túto "skúšku" prežije a praje jej, aby pod novým vedením chytila druhý dych. Svojho nástupcu nebude odporúčať.

Odstúpenie zo straníckych postov oznámili v sobotu večer aj členovia vedenia Komunistickej strany Čiech a Moravy vrátane predsedu Vojtěcha Filipa, ktorý výsledok volieb označil za zdrvujúcu porážku. Riadením strany poverili Petra Šimůnka a Václava Orta, informuje spravodajská stanica Českej televízie (ČT24).

ČSSD a KSČM boli spolu s Občianskou demokratickou stranou, ktorá je súčasťou víťaznej koalície SPOLU, doposiaľ jedinými stranami zastúpenými v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR nepretržite od jej vzniku v roku 1993.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok