KBS: Pápež si pred odvolaním Bezáka preštudoval jeho kauzu

TA3, TASR, SITA
8.11.2012 14:06

Obnovenie kolegiality medzi biskupmi a usporiadané pastoračné riadenie v trnavskej arcidiecéze. To sú dôvody, ktorými pápež Benedikt XIV. v liste, zaslanom Konferencii biskupov Slovenska, pomenoval odvolanie biskupa Róberta Bezáka z funkcie trnavského arcibiskupa.

KBS: Pápež si pred odvolaním Bezáka preštudoval jeho kauzu
SITA

Biskupi požiadali pápeža o zdôvodnenie

Biskupi požiadali hlavu katolíckej cirkvi o zdôvodnenie odvolania svojho kolegu po tom, ako tento krok vyvolal značnú medializáciu a nevôľu u veľkej časti veriacich.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii po skončení 73. plenárneho zasadania KBS na Donovaloch povedal predseda konferencie Stanislav Zvolenský, on sám nechce rozvádzať tieto dôvody a to najmä pre ochranu osobnej dôstojnosti arcibiskupa Bezáka na verejnosti.

"Dôvody, ktoré viedli pápeža k odvolaniu trnavského arcibiskupa sú také, ktoré má na základe podkladov a ktoré študoval," uviedol bez bližších podrobností.

Bezáka odvolali po vizitácii

Svätý Otec odvolal Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila začiatkom tohto roku.

Podľa medializovaných informácii mohol byť za jeho odvolaním audit, ktorý dal vykonať po nástupe do úradu a ktorý mal poukázať na netransparentné narábanie s financiami a majetkom jeho predchodcom.

Za trnavského arcibiskupa bol 52-ročný Bezák menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Vo funkcii vystriedal Jána Sokola.

Z arcibiskupa výpomocný duchovný

"Som presvedčený, že budete aj naďalej sprevádzať vášho spolubrata svojou modlitbou v pravde a so záujmom," uvádza sa v závere krátkeho listu pápeža slovenským biskupom.

Odvolaný Bezák pôsobí od 1. augusta na mieste výpomocného duchovného v Radvani pri Banskej Bystrici. Bezák už v Radvani pôsobil ako správca farnosti krátko pred ustanovením na miesto arcibiskupa v Trnave.

Na otázku či sa Bezák nachádza aj dnes v Radvani, Zvolenský nevedel odpovedať, uviedol len, že on sám na neho myslí a v zmysle pápežovho listu ho sprevádza v pravde a s modlitbou.

Mikloško: Poznám tri verzie odvolania

Rozhodnutie a list Svätého Otca katolícky a občiansky aktivista František Mikloško rešpektuje, ale dôvody a pozadie odvolania Bezáka podľa neho zostávajú nezodpovedané.

Mikloško ako prvý ckoncom júna oznámil, že arcibiskup Bezák bude odvolaný. Ako uviedol dnes, pozná tri zásadné verzie odvolania arcibiskupa, ktoré smerujú na najvyššie miesta Vatikánu a na základe ktorých sa mal aj pápež rozhodnúť. „Poslednú mi naznačil biskup Ján Orosch, keď som ho navštívil 19. októbra v Trnave. Všetky tri sa dôvodmi líšia, nehovoriac o tom, že niektoré vážne uberajú na cti ľuďom v cirkvi. Zostáva zásadnou otázkou, ktorá z nich sa ako argumenty dostala na stôl Svätého Otca,“ povedal Mikloško.

Bezák mal a má podľa Mikloška povesť dobrého a verného pastiera katolíckej cirkvi. Upozornil, že tesne pred jeho odvolaním sa ho listom zastalo 90 kňazov z jeho diecézy. Tento list odovzdali nunciovi Mariovi Giordanovi, biskupovi Janovi Baxantovi, ktorý v Trnavskej arcidiecéze vykonával vizitáciu a arcibiskupovi Stanislavovi Zvolenskému. „Bezáka sa po jeho odvolaní zastala konferencia vyšších predstavených mužských reholí, ktorá združuje všetky rehole na Slovensku,“ dodal Mikloško.

Podľa nezaradenej poslankyne Jany Žitňanskej, ktorá sa Bezáka zastala, spôsob ako oslovoval Bezák neveriacich, bol dobrý. Podľa nej práve Bezák začal robiť poriadky a začal spravovať diecézu spôsobom, ktorý nevyvolával zbytočné otázniky o netransparentnosti. „Niekedy pravda nemusí byť príjemná, ale je viac ako kolegialita. Iný názor môže niekedy posúvať veci dopredu,“ uviedla v súvislosti s listom pápeža Žitňanská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok