Je smiešne hovoriť o smart doprave, nemáme hotovú ani základnú infraštruktúru, hovorí Doležal

TA3 TASR
9.10.2021 13:35

Je smiešne hovoriť o smart doprave, keď na Slovensku nemáme hotovú ani základnú infraštruktúru. Povedal to minister dopravy a výstavby Andrej Doležal počas diskusie na Tatra Summite v paneli o doprave.

Postojíte si aj 90 minút, v Bratislave treba počítať s kolónami
TASR/Pavel Neubauer

Názory si vymenil s viceprezidentkou Európskej investičnej banky Lilyanou Pavlovou a vedúcim pre vonkajšie vzťahy pre Európu, Stredný Východ a Afriku v spoločnosti BMW Group Andreasom Klugerscheidom.  

Polovica slovenskej infraštruktúry je v hroznom stave

"Je pre mňa veľmi zložité rozprávať o doprave budúcnosti, nabíjacích staniciach, ich infraštruktúre a o elektromobilite, keď minimálne na Slovensku je problém niekde inde," povedal Doležal. Podotkol, že viac než 50 % slovenskej infraštruktúry je v hroznom stave. 

"Stále nemáme hotovú diaľnicu medzi našimi dvomi veľkými mestami, nie je smiešne hovoriť o nabíjacích staniciach, modernej infraštruktúre a smart mobilite, keď ešte nemáte hotovú základnú infraštruktúru?" zamyslel sa minister. Povedal, že jeho cieľom na čele rezortu dopravy je zamerať sa pri cestnej infraštruktúre na dokončenie toho, čo sa práve stavia, teda spojenie medzi západom a východom.

Zároveň dodal, že podporuje ministra hospodárstva Richarda Sulíka pri všetkých jeho nápadoch o vodíkových vozidlách. "Musíme si však úprimne povedať, že nemáme základnú infraštruktúru," poznamenal minister. Dodal, že tento jeho kritický postoj však neznamená, že rezort dopravy nepracuje na tom, aby bola doprava zelenšia. 

V tomto kontexte vyzdvihol potrebu investícií do železníc.Na otázku, kde vidí hlavné zdroje financovania infraštruktúry, povedal, že si nevie predstaviť, z čoho by sa na Slovensku financovali obnovy ciest i železníc, keby neexistovali eurofondy.
      

Klugerscheid poznamenal, že pri elektromobilite existujú tri výzvy - rozsah, infraštruktúra a cena. Infraštruktúra je podľa neho horúcou témou, avšak takisto aj cena, a to najmä pre nových kupujúcich. Pavlova zase zdôraznila, že cieľom Európy je zvýšiť investície do zelených projektov, čo sa týka aj dopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok