Jeden z laureátov Nobelovej ceny za mier prekvapil, dal by ju Navaľnému

TA3 TASR
8.10.2021 18:37

Spoluzakladateľ ruských nezávislých novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov, jeden z dvoch novinárov, ktorí v piatok získali Nobelovu cenu mieru za rok 2021, vyhlásil, že by toto ocenenie dal väznenému kritikovi Kremľa Alexejovi Navaľnému.

Nobelovu cenu za fyziku získali Manabe, Hasselmann a Parisi
TASR/AP

Dal by na bookmakerov

"Hlasoval by som za osobu, na ktorú vsádzali i bookmakeri. Myslím si, že táto osoba má toho ešte veľa pred sebou. Hovorím o Alexejovi Navaľnom," povedal Muratov zástupcom médií. Dmitrij Muratov, ktorého ocenili za boj za slobodu prejavu v Rusku, už po vyhlásení laureátov Nobelovej ceny mieru toto ocenenie venoval svojim šiestim kolegom, ktorí za slobodu obetovali svoj život. Informovala o tom agentúra AFP. 

Nobelovu cenu mieru získala okrem Muratova i filipínska žurnalistka Maria Ressová. Obaja boli ocenení za "svoje úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je nevyhnutným predpokladom pre demokraciu a trvalý mier".

Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok popri gratulácii oceneným novinárom vyzval na celosvetové úsilie, čo sa týka ochrany slobodnej tlače. "Dovoľte nám znova zdôrazniť právo na slobodu tlače, uznať kľúčovú úlohu novinárov a zvýšiť úsilie na všetkých úrovniach s cieľom podporiť slobodné, nezávislé a rozmanité médiá," povedal šéf OSN novinárom.

"Nijaká spoločnosť nemôže byť slobodná a spravodlivá bez novinárov, ktorí dokážu vyšetrovať neprávosti, priniesť informácie k občanom, vyžadovať od lídrov zodpovednosť za svoje činy a hovoriť pravdu mocným," zdôraznil šéf OSN. Guterres zároveň vyjadril znepokojenie nad narastajúcim počtom útokov voči médiám, novinárom i šíreniu dezinformácií vo svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok