Matičiari nie sú spokojní s vedením, predseda Matice slovenskej kritiku odmieta

TA3 TASR
8.10.2021 17:22

Vedenie Matice slovenskej si podľa niektorých jej členov neplní úlohy vyplývajúce zo zákona, na ktoré dostáva ustanovizeň financie od štátu.

Martin Matica slovenská ilu 1140 px TASR Pavol Ďurčo
TASR/Pavol Ďurčo

V memorande to tvrdia jeho signatári Ivan Mrva, predseda historického odboru Matice slovenskej a bývalý riaditeľ Slovenského historického ústavu Matice slovenskej, Stanislav Hric z miestneho odboru Matice slovenskej Bratislava-Dúbravka a Ján Bobák, bývalý riaditeľ Ústavu pre zahraničných Slovákov Matice slovenskej a bývalý riaditeľ Slovenského historického ústavu Matice slovenskej. 

Gešper kritiku odmieta

Predseda Matice slovenskej Marián Gešper kritiku odmieta a poukazuje, že počas posledných štyroch rokov sa podarilo vytvoriť stabilnejšie matičné pomery, vďaka ktorým sa krok za krokom navracia autorita Matice slovenskej v spoločnosti.

"V rozpore so zákonom o  boli personálne zdecimované vedecké a odborné pracoviská, ktoré v súčasnosti absolútne nie sú schopné vyvíjať činnosť, a mzdové prostriedky boli presunuté na platy volených funkcionárov Matice slovenskej. Hlbokú krízu v Matici slovenskej treba neodkladne riešiť. Jediným východiskom je prijať nový zákon Národnej rady Slovenskej republiky o Matici slovenskej, ktorý jasne vymedzí kompetencie a úlohy jej inštitučnej zložky a spolkového hnutia," skonštatovali signatári memoranda.

Úlohou  ako verejnoprávnej kultúrnej ustanovizne nie je podľa jej hovorkyne Veroniky Grznárovej verejne komentovať predvolebné metódy ktoréhokoľvek kandidáta na predsedu Matice slovenskej, respektíve jeho podporovateľov pred Valným zhromaždením Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši, 9. októbra. 

"Voľbu predsedu Matice slovenskej majú v rukách výlučne delegáti valného zhromaždenia ako najvyššieho orgánu Matici slovenskej," uviedla Grznárová.

"Rád by som upriamil pozornosť na fakt, že sčasti ide o osoby spojené s minulým vedením spred roka 2010. V súčasnosti ide o marginálnu skupinu v MS. Som rád, že za posledné štyri roky vo Výbore Matice slovenskej ani v matičných štruktúrach neprebiehali nezmyselné rozbroje. Počas štyroch rokov sa nám podarilo vytvoriť stabilnejšie matičné pomery, vďaka ktorým krok za krokom navraciame autoritu MS v spoločnosti a ktoré nám v oveľa väčšej miere umožnili napĺňať naše poslanie od kultúry, folklóru cez vedu až po vydavateľskú činnosť," uviedol v reakcii na memorandum predseda Gešper.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok