Talibanu sa darí eliminovať Islamský štát, zabili desiatky bojovníkov

TA3 TASR
8.10.2021 16:59

Afganské fundamentalistické hnutie Taliban počas rozsiahlej operácie v rôznych častiach krajiny zlikvidovalo už niekoľko desiatok príslušníkov súperiacej džihádistickej organizácie Islamský štát.

Katar
TASR/AP

Informovala o tom v piatok agentúra EFE. Podľa nej Taliban sa pre túto vojenskú akciu rozhodol s cieľom eliminovať globálnu teroristickú sieť, ktorá predstavuje vážny bezpečnostný problém aj pre vládu talibov v Kábule. "Dúfame, že ich čoskoro zlikvidujeme a vyženieme z krajiny," povedal pre EFE hovorca Talibanu Bilál Karimí.

Operácia podľa neho prebieha v najmenej štyroch z 34 provincií Afganistanu. Zatknutých bolo už niekoľko desiatok bojovníkov Islamského štátu a ďalšie desiatky boli zabité. "Naše sily likvidujú ich spiace bunky a úkryty, aby zabránili ich budúcim zámerom," vysvetlil Karimí operácie, ktoré proti Islamského štátu prebiehajú už niekoľko dní.

Afganská vetva Islamského štátu sa predtým prihlásila k zodpovednosti za útok v Kábule zameraný na príslušníkov Talibanu, ktorý si 4. októbra vyžiadal najmenej dvoch mŕtvych. Militantná sieť tiež uviedla, že za posledných niekoľko dní spáchala "v rôznych oblastiach Afganistanu" ďalšie útoky, ktoré spôsobili "vážne straty v radoch milícií (Talibanu)".

Afganská odnož Islamského štátu s názvom Islamský štát-Chorasán v krajine operuje od roku 2015. Jej členovia sú - rovnako ako talibovia - sunnitskí radikáli, ale obe skupiny majú dlhodobé mocenské a ideologické spory.

Prihlásili sa k teroristickému útoku z augusta

Islamský štát-Chorasán sa napr. prihlásil k samovražednému teroristickému útoku pri jednom zo vstupov na letisko v Kábule, pri ktorom 26. augusta prišlo o život najmenej 182 ľudí vrátane 13 amerických vojakov. V stredu Islamský štát uviedol, že zoťal hlavu zajatému príslušníkovi Talibanu v meste Džalalabad na východe krajiny.

Od polovice augusta, keď Taliban prevzal moc v Afganistane, vzrástol počet útokov páchaných džihádistami z afganskej odnože IS, čo vyvolalo obavy z vypuknutia rozsiahlejšieho konfliktu medzi oboma súperiacimi militantnými skupinami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok