Mladí Slováci si z Barcelony odniesli cenu za najlepší krátky film. Inšpirovali ich skutočné príbehy

TA3
8.10.2021 17:06

Mladí tvorcovia zo Slovenska slávia úspech v zahraničí. S ich krátkym filmom sa im podarilo získať ocenenie na filmovom festivale L´HIFF v Barcelone. Film s názvom Bytosť otvára tému o predsudkoch v spoločnosti, ale aj vo vnútri LGBTI komunity.

Mladí Slováci si z Barcelony odniesli cenu za najlepší krátky film. Inšpirovali ich skutočné príbehy
archív Emedi productions

Príbehy skutočných ľudí

V Barcelone sa v prvej polovici septembra uskutočnil filmový festival L´HIFF. O ceny v rôznych kategóriách sa uchádzalo 1450 filmov z celého sveta. Spomedzi nich 25-členná porota vybrala 120 snímok, ktoré si záujemcovia mohli v Barcelone naživo pozrieť, a po ich premietnutí aj diskutovať s tvorcami filmov. Na festival sa prihlásili aj mladí tvorcovia zo Slovenska s krátkym filmom Only human - Bytosť, ktorému porotcovia udelili 5 nominácií: Najlepšia kamera (Tomáš Andrle), Najlepšia hudba (Petr Kosejk), Najlepší režisér (Lukáš Vízner), Najlepší herec v hlavnej úlohe (Richard Pekárek) a Najlepší krátky LGBT film.

Mladí filmoví tvorcovia zo Slovenska, ktorých zastrešuje produkčná spoločnosť EMEDI productions, napokon získali ocenenie v kategórii Najlepší krátky LGBT film. Dielo o vzťahu talentovaného klaviristu Kryštofa a zabehnutého pornoherca Filipa otvára komplexnú tému o predsudkoch v spoločnosti, ale aj vo vnútri LGBTI komunity.

Cenu si prevzali režiséri Lukáš Vízner a Miriam Fulmeková, ďakovné slová zazneli aj z úst producentky Ester Víznerovej: „Chceme sa z tohto miesta srdečne poďakovať našim rodinám, štábu, hercom a všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli pri vzniku Bytosti. Bez vás by sme to nedokázali“.

„Do Bytosti sme zakomponovali príbehy dvoch skutočných ľudí a krehkosť, ktorou oplýva každý z nás. Bez ohľadu na rasu, pohlavie, sexuálnu orientáciu či vierovyznanie sme všetci len ľudskými bytosťami. A práve ľudskosť a pochopenie je to, čo tento svet potrebuje,“ povedali Vízner a Fulmeková pri preberaní ceny za prvé miesto v kategórii krátkych filmov.

Diváci sa môžu tešiť aj na nové diela

„Na portfóliu EMEDI productions naďalej tvrdo pracujeme a už teraz sa môžete tešiť na naše nové diela s názvami Posledná a Dokonalosť sama,“ hovorí producentka Víznerová. Krátky film Posledná sa odohráva v budúcnosti a je príbehom ženy, ktorá je poslednou obyvateľkou vyprázdneného mesta. Príchodom záhadného cudzinca, ktorý chce mesto kúpiť, nastane stret dvoch úplne odlišných svetov. Témou filmu je vzťah človeka k spomienkam, minulosti a materiálnym hodnotám. Film mal premiéru v kine Lumiére v auguste a tvorcovia majú teraz v pláne prihlásiť ho na filmové festivaly.

Spoločnosť EMEDI productions zároveň pracuje na treťom krátkom filme Dokonalosť sama o rodinných vzťahoch, ktorý je vo fáze predprodukcie a natáčať by sa mal na jar 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok