Cesta do starobylého Iraku: Navštívte s nami sväté mestá aj najväčší šiitský sviatok

TA3
8.10.2021 15:47

Len málo miest na svete je tak opradených legendami ako Mezopotámia. Nachádza sa na území dnešného Iraku a v gréckom preklade znamená Medziriečie. Cez vyprahnutú krajinu sa tu kľukatí rieka Eufrat dlhá 2760 kilometrov a jej sestra Tigris s dĺžkou 1950 kilometrov.

Na juhu krajiny sa spájajú v sútoku do rieky Šatt-Al-Arab, ktorá sa neskôr vlieva do Perzského zálivu. Podľa biblických legiend sa na tomto mieste nachádzal Raj. Strom poznania, z ktorého si Adam a Eva odtrhli jablko a ľudstvo tak začalo rozlišovať medzi dobrom a zlom, sa údajne zachoval dodnes.

Prvé informácie o tajomnej Mezopotámii pochádzajú od otca dejepisu Hérodotosa a biblických prorokov. Vedci potvrdili, že na území dnešného Iraku vznikla ľudská civilizácia.

Na našej ceste sa vypravíme do prvých mestských štátov sumerskej, asýrskej a babylonskej ríše. Navštívime sväté mestá, po ktorých kráčali zakladatelia islamského náboženstva a spolu s miliónmi pútnikov sa zúčastníme najväčšieho šiitského sviatku Ašúra. Uvidíme zbombardovaný Mosul, ktorý si za svoje hlavné mesto zvolilo radikálne hnutie Islamský štát, a v bagdadských uličkách sa pozrieme na to, ako Iračania žijú dnes.

Sledujte premiéru dokumentu Cesta do starobylého Iraku už túto sobotu o 16:30 na TA3.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok